Gotovina slobodan - ništa neočekivano

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2012, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina slobodan - ništa neočekivano

17.11.2012. -

Apelaciona komora Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u petak je proglasila nevinim hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, osuđene prošle godine od strane suda prve instnce na dugotrajne kazne zatvora zbog ratnih zločina protiv Srba za vreme konflikta u Hrvatskoj 1991-95. godine. Da podsetimo da je ranije Međunarodni tribunal osudio generale na 24 i 18 godina lišavanja slobode za zločine izvršene za vreme vojne operacije Oluja 1995. godine. Tada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << po različitim podacima, Hrvatsku je moralo da napusti najmanje 200 hiljada Srba. Komentar naučnog saradnika Instituta za slavistiku RAN Mihaila Jambajeva:

- Za mene to nije bilo nimalo neočekivano. Takav razvoj sam predvideo još za vreme njegovog hapšenja 2005. godine. Hapšenje je izvedeno dosta teatralno, u restoranu. Gotovina je očigledno znao da će ga uhapsiti, da će neko vreme provesti u Hagu, a zatim da će biti oslobođen i pušten. Zato što iza njega stoje oni koji su pripremali operaciju protiv Srba: to su SAD i drugi moćnici. Nikada, ni u kom slučaju u pogledu generala Mladića, i u pogledu bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića nešto slično se neće desiti. Međunarodni tribunal je antisrpski, NATO tribunal, a NATO je ratovao protiv Srbije od 90-ih godina. Na mišljenje Srba o tribunalu puštanje Gotovine će se snažno odraziti. 

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tužbe za genocid, Hrvatska u prednosti

Izvor: RTS, 17.Nov.2012

Odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale mogla bi da se odrazi i na tužbe za genocid koje su međusobno podnele Srbija i Hrvatska, kaže profesor međunarodnog prava Tibor Varadi. To sigurno ima negativnog efekta u odnosu na srpsku protivtužbu, kaže Varadi. ..Osim po odnose u regionu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.