Gejts za ukidanje zakona o gejevima

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejts za ukidanje zakona o gejevima

Američki ministar odbrane Robert Gejts pozvao je danas Senat, gornji dom američkog Kongresa, da glasa za ukidanje zakona koji vojnicima zabranjuje otvoreno izjašnjavanje o seksualnoj orijentaciji.

On je istakao da je danas objavljena studija koju je sproveo Pentagon pokazala da je većina vojnika spremna da prihvati da se taj zakon ukine.

"Snažno pozivam Senat da izglasa ovaj tekst i da ga preda predsedniku da ga potpiše pre kraja ove godine", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je Gejts na konferenciji za štampu.

Ministar odbrane je rekao da bi što pre trebalo uzvojiti zakon kojim bi se ukino propis iz 1993. poznat kao zakon "Ne pitaj, ne pričaj" pogotovo kada se ima u vidu da ga je jedan savezni sud već ocenio kao diskriminacioni.

Prema tom zakonu, zabranjuje se služenje vojske homoseksualcima i lezbijkama koji otvoreno izražavaju svoje seksualno opredelenje.

Studija Pentagona o gejevima u vojsci pokazala je da je mali rizik da bi ukidanje ovog zakona moglo da utiče na opštu efikasnost vojske.

Studija je pokazala da 70 odsto ispitanih vojnika veruje da bi ukidanje tog zakona imalo pozitivan uticaj ili ne bi imalo nikakav uticaj na izvodjenje njihovih zadataka, dok 30 odsto njih predvidja da bi to imalo negativne posledice.

Negativan stav o ukidanju tog zakona veći je medju vojnicima u borbenim jedinicama i medju marincima, i kreće se izmedju 40 i 60 odsto.

Medjutim, ubedljiva većina vojnika koji veruju da su saradjivali s nekim homoseksualcem u jedinici, njih 92 odsto, ne vidi nikakav problem, i to uključuje i pripadnike borbenih jedinica.

U studiji koju je naručio ministar odbrane Gejts u martu, ispitano je više od 115.000 vojnika i 44.000 partnera vojnika.

Gejts je rekao da zabrinutost zbog otpora medju borbenim jedinicama ne predstavlja "nepremostivu prepreku" za ukidanje ovog zakona.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.