Gejts: Nove, ozbiljnije sankcije za Iran

Izvor: Blic, Beta, 27.Sep.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejts: Nove, ozbiljnije sankcije za Iran

Američki sekretar odbrane Robert Gejts izjavio je danas da će izgradnja novog nuklearnog postrojenja za obogaćivanje uranijuma dovesti do dodatnih ekonomskih sankcija Iranu, što će dovesti do ozbiljnih socijalnih i političkih podela u zemlji.

Gejts je rekao da se ne zalaže za vojne napade na nuklearne lokacije, ocenivši da bi veći pritisak toj zemlji bio ekonomski i diplomatski, "jer predstavlja veću mogućnost promene politike Vlade u Teheranu".

"Stvarnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je takva da vojna opcija može samo da učini da se kupi vreme", rekao je Gejts u intervjuu za američku televizijsku mrežu Si-En-En (CNN).

"Iranci su sada u lošem položaju zbog razočarenja svih velikih sila. A to je očigledno mogućnost za dodatne ozbiljnije sankcije", dodao je američki ministar.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je sinoć da je objava Teherana da gradi novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma "težak udarac" zapadnim silama.

On je rekao da je to pitanje dobilo tolike razmere da zapadne sile "žale što su o tome pričale", rekao je Ahmadinedžad novinarima po povratku iz Njujorka, gde je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN.

Glavni iranski stručnjak za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da će Teheran dozvoliti inspektorima UN da istraže još nezavršen pogon za obogaćivanje uranijuma.

On nije precizirao kada će inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetiti to postrojenje.

Iran je nedavno saopštio da u planinskom području blizu svetog grada Kom gradi podzemno postrojenje, koje je pod snažnim obezbeđenjem. Planirano je da tu bude smešteno 3.000 centrifuga koje će uskoro proizvoditi nuklearno gorivo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.