Gaza, obeležena godišnjica smrti Jasera Arafata

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaza, obeležena godišnjica smrti Jasera Arafata

Više desetina hiljada Palestinaca iz Gaze okupilo se kako bi obeležili 13 godina od smrti palestinskog predsednika Jasera Arafata po prvi put od kako je islamska organizacija Hamas preuzela kontrolu nad tom teritorijom pre deset godina.
U vreme buđenja pomirenja između Hamasa i Fataha, čiji je osnivač Arafat, pristalice Fataha širom priobalne enklave pohrlile su na trg el-Saraja u Gazi kako bi obeležile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godišnjicu smrti bivšeg palestinskog predsednika, mašući žutim zastavama, noseći postere s njegovim likom i s maramama oko glave, poput Arafata.

Arafat je preminuo 2004. godine u bolnici u Francuskoj nakon dve godine izraelske opsade njegovog sedišta na Zapadnoj obali.
Palestinci optužuju Izrael da ga je otrovao, ali za to nema dokaza, što dodatno stvara misteriju oko njegove smrti.
Nakon pobede na parlamentarnim izborima 2006. godine, snage Hamasa nasilno su zbacile s vlasti Fatah naredne godine, podseća AP.
Obeležavanje godišnjice smrti Arafata dolazi u vreme poboljšanja odnosa između Fataha i Hamasa, mesec dana nakon što je dvoje rivala potpisalo sporazum u Egiptu kojim se otvara put za okončanje unutrašnjih podela u Palestini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hiljade na ulicama, 13 godina od smrti Jasera Arafata FOTO

Izvor: B92, 11.Nov.2017

Gaza -- Više desetina hiljada Palestinaca iz Gaze okupilo se kako bi obeležili 13 godina od smrti palestinskog predsednika Jasera Arafata...Građani su mahali žutim zastavama, nosili postere s njegovim likom i marame oko glave, poput Arafata...Bivši palestinski predsednik Jaser Arafat preminuo je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.