Gatilov: Poštovati suverenitet napadnutih država

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gatilov: Poštovati suverenitet napadnutih država

Svetska zajednica bi trebala da poštuje suverenitet zemalja koje je napala Islamska država, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Genadij Gatilov.

On je na sastanku Saveta bezbednosti UN, koji je usvojio rezoluciju o istrazi o ratnim zločinima islamista u Iraku, izjavio da pretnja treba biti eliminisana kad god militanti deluju i da se eliminisanje pretnje mora konsolidovati između zemalja članica Saveta.

- Islamska država može biti eliminisana samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na jakoj osnovi međunarodnog zakona. Ne treba ignorisati suverenitet zemalja koje su teroristi napali, već treba sarađivati s njima - izjavio je Gatilov.

Gatilov je pozvao gerenalnog sekretara i članice UN da prestanu da podržavaju mehanizam sakupljanja dokaza u Siriji, koji se kosi sa poveljom UN, zbog toga što "oni koji su inicirali usvajanje ilegalne rezolucije Generalne skupštine UN nisu ni pomislili da bi bilo neophodno razgovarati sa Damaskom", prenosi TASS.

Takozvani Međunarodni, nepristrasni i nezavisni mehanizam (IIIM) za Siriju je uspostavljen rezolucijom Generalne skupštine UN u decembru 2016. godine, kako bi se skupljali dokazi protiv onih koji su odgovorni za najozbiljnije zločine počinjene u Siriji od marta 2011. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.