Gasni „koridori“ Evrope

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasni „koridori“ Evrope

20.01.2011. -

„Bez obzira na sve rizike, danas se može reći da je projekat „Nabuko" iz faze mitskih razgovora prešao u fazu realizacije. To je jasan signal investitorima da će se on ovaplotiti u život." Ovakvo mišljenje izrazio je nemački politikolog, direktor Centra „Rusija-Evroazija" Saveta za spoljnu politiku Nemačke Aleksandar Rar (Alexander Rahr), komentarišući rezultate putovanja predsednika Evropske Komisije Žoze Manuela Barozu u Baku Ašhabad, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je završeno ovih dana. Međutim, drugi stručnjaci izražavaju opreznije ocene rezultata posete Baroza.

Kako saopštavaju informacione agencije, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsednik Evropske komisije potpisali su zajedničku deklaraciju o "Južnom gasnom koridoru", koji je namenjen za diverzifikovanje isporuke gasa u Evropu. Sastavni deo ovog „koridora" je nesrećni, poznati projekat „Nabuko". Po deklaraciji, Azerbejdžan se obavezuje da obezbedi dugoročne isporuke gasa u zemlje Evropske Unije. Po podacima stručnjaka, planirano je da se tamo 2011. godine proizvede preko 30 milijardi kubnih metara gasa, a do 2018. godine ovaj pokazatelj treba da se poveća do 80 milijardi. Dakle, ističu komentatori, u poseti predsednika „evropske vlade" Bakuu – uzgred rečeno, prvoj – nema ničeg začuđujućeg.

Što se tiče pregovora između Barozua i predsednika Turkmenije Gubangulija Berdimuhamedova, kako se ističe u saopštenju pres-službe predsednika zvanična poseta predsednika Evropske komisije Ašhabadu treba da postane „novi korak u aktivizaciji dijaloga između Turkmenije i Evropske Unije". Ovde je briselskom gostu izjavljeno da puštanje u eksploataciju gasovoda prem Kini i Iranu ne znači da su količine plavog goriva u zemlji iscrpljene. I u prvoj i u drugoj prestonici predsedniku Evropske komisije je saopšteno o podršci projekta „Nabuko". Zasad – na rečima.

Ipak, nemačke novine «Frankfurter Allgemeine Zeitung» o rezultatima turneje Barozua po Centralnoj Aziji pišu da je Evropska Unija „još jedan korak bliže svom cilju – smanjenju zavisnosti od ruskog gasa". Novine su precizirale – istina, nije jasno da li sa zadovoljstvom ili s nezadovoljstvom, - da danas 40 procenata potreba Evrope obezbeđuje upravo Rusija. Barozu je postignute dogovore nazvao „važnim napretkom" istakavši da će oni omogućiti da se proširi „direktan pristup" EU gasu iz kaspijskog regiona. Može se reći da je upornost u dostizanju ovog „pristupa" na zavidnom nivou. Ovih dana evropska SMI podsećaju da „babice" EU već 8 godina gataju nabukovskoj „porodilji", ali se dete još nije pojavilo na svet. Zasad nema gasa za „Nabuko". Ali, ako i bude, po mišljenju stručnjaka britanskog instituta «Chatham House» Jurija Fjodorova, ovaj projekat sam po sebi neće rešiti probleme energetske bezbednosti EU. Ipak, smatra on, to je jedan od faktora koji mogu da poboljšaju pozicije Evrope u međusobnim odnosima s Rusijom.

Posle sličnih reči mnoge stvari postaju jasne. Evo kakvo mišljenje je povodom još jednog pokušaja reanimacije projekta „Nabuko" izrazio šef analitičkog odelenja investicione kompanije „Brokerkreditservis" Maksim Šein.

- Dok ne počnu investicije, dok ne počne izgradnja, neće biti nekih realnih kretanja. Mogu se beskonačno potpisivati sporazumi i memorandumi, ali stvar se neće pokrenuti dok ne počne da pristiže novac. U principu, rekao bih da Evropa u mnogome živi po nekim starim shvatanjima iz vremena „gvozdene zavese". Efikasnost Evropske Unije je pod velikom sumnjom. Ima jako mnogo problema. I onda se pojavljuje želja da se pokaže kako EU stoji na straži interesa Evrope, jer Rusija navodno preti njenoj energetskoj bezbednosti.

Međutim, želeli bismo da to nazovemo nesporazumom, istakao je Maksim Šein, ali ovakvi pristupi ni do čega e dovode. Uzgred rečeno, zanimljivu izjavu u ovom smislu ovih dana je dala predstavnik Evropske komisije Marlen Holcner (Marlene Holzner). „Mi podržavamo sedmi transportni koridor i „Nabuko" je jedno od naših glavnih oruđa u ovom smeru," izjavila je ona. Koliko je gasnih „koridora" potrebno Evropi je, naravno, njena stvar. Ali, čemu oruđe?

Izvor: Golos Rossii, foto: © Nabucco Gas Pipeline International GmbH, www.nabucco-pipeline.com

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Društvo sudija Srbije uputilo pismo Barozu

Izvor: S media, 20.Jan.2011

Društvo sudija Srbije zatražilo je danas od predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza da pokloni posebnu pažnju setu izmena pravosudnih zakona usvojenih 29. decembra prošle godine i razjasni da li je moguće da EK podržava takve zakonske zahvate...U pismu koje je Društvo sudija uputilo...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.