Izvor: B92, 01.Nov.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajtner: Oporavak će potrajati

Vašington -- Oporavak američke privrede iz recesije će se možda malo prigušiti i potrajaće određeno vreme, izjavio je sekretar za finansije SAD Timoti Gajtner.

"Proces oporavka se može malo prigušiti, može da bude neravnomeran i potrajaće neko vreme", konstatovao je Gajtner za televizijsku stanicu NBC, napominjući, međutim, da su se već pojavili ohrabrujući signali. Prema njegovom mišljenju pravi ispit oporavka biće situacija na tržištu rada i obnavljanje poverenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investitora.

Gajtner je, međutim, odbio da kaže da li je recesija američke ekonomije već nepovratno prošla, pošto je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u trećem tromesečju ove godine, u poređenju sa prethodnim kvartalom, konačno porastao i to za 3,5 procenata.

Te brojke, prema Gajtneru, ukazuju da kada se upotrebe sve snage i sredstva da je moguće privredni pad zaustaviti i stabilizovati.

Oporavak privrede će, međutim, imati drugačiji tok od onog u prošlosti, pošto će Amerikanci morati više da štede, naveo je ministar finansija.

Kriza je prouzrokovala velike štete i potrajaće neko vreme dok se iz nje privreda izvuče, kazao je Gajtner.

I američki predsednik Barak Obama je izjavio noćas da se SAD "kreću u dobrom pravcu", što pokazuju i prvi izveštaji o ekonomskom rastu u ovoj godini, javio je "Glas Amerike".

U redovnom nedeljnom radijskom obraćanju naciji, Obama je rekao da se BDP povećao, ali da će biti još "uspona i padova", kao i da su SAD "prešle dugačak put".

Obama je umanjio značaj podataka o nezaposlenosti, (koji govore o čak 15 miliona ljudi bez posla u toj zemlji) naglasivši da je njegov plan za stimulaciju ekonomije otvorio ili sačuvao više od milion radnih mesta.

Nezaposlenost je u SAD u septembru premašila 26-ogodišnji rekord i verovatno će se još povećati, ukazuju svetski mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.