Gadna godina za Berluskonija

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 01.Jan.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadna godina za Berluskonija

Ako bi se među svetskim liderima tražila „zvezda“ negativnog publiciteta u 2009, pobednik bi, nesumnjivo, bio italijanski premijer Silvio Berluskoni i to zbog niza neprimerenih „gafova“ na međunarodnoj sceni i serije skandala kod kuće koji ga vezuju sa maloletnicama, prostitutkama, korupcijom i mafijom.

Posledica toga je sunovrat premijerove popularnosti, čiji je nastavak zaustavio tek nedavni fizički napad na njega koji mu je, kroz javne osude tog čina u Italiji i svetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << doneo, makar delimični oprost grehova.

Spisak ispada kojima je Berluskoni minulih meseci zaprepašćavao javnost vrlo je dug, kao i lista onih koje je uvredio, omalovažio, iznenadio.

Svojim „klovnovskim“ ponašanjem, uspeo da iznervira britansku kraljicu, francuskog predsednika, nemačku kancelarku, čelnike NATO ... I, naravno, ogromnu većinu Italijana koji se, kako je zabeležila agencija ANSA, pitaju: „Bože, gde su mu maniri“.

Na proletošnjem samitu Grupe 20 najbogatijih zemalja u Birmingemu, Berluskoni je šokirao britansku kraljicu glasnim dozivanjem američkog predsednika Baraka Obame kojeg je, još ranije, nazvao - „preplanuli“. „Zar on mora toliko da viče?“, u čudu se pitala Elizabeta Druga, a taj incident postao je pravi hit na internet-sajtu „Ju-tjub“.

Prilikom obeležavanja šest decenija NATO, Berluskoni se toliko zaneo u razgovoru mobilnim telefonom da je propustio glavni deo ceremonije na nemačko-francuskoj granici, kojoj je prisustvovalo 28 šefova država i vlada. Domaćin je bila nemačka kancelarka Angela Merkel koja je, preneli su svetski mediji, veoma ljuta naredila da se zajedničko fotografisanje obavi bez italijanskog premijera.

Francuski mediji su letos Berluskoniju dali „Oskara za vulgarnost“, pošto je, u jednoj TV emisiji, Nikoli Sarkoziju rekao da mu je on omogućio da ima ženu, aludirajući na činjenicu da je supruga francuskog predsednika, Karla Bruni, poreklom Italijanka.

Bivši danski premijer, a sada čelnik NATO, Anders Fog Rasmusen, bio je zatečen Berluskonijevim komplimentom da je „najlepši predsednik vlade u Evropi“ i da bi ga rado upoznao sa svojom ženom.

Svetski i italijanski mediji proteklih meseci su bili prepuni storija o Berluskonijevim seksualnim odnosima s maloletnicama, plaćanjima prostitutki i divljim žurkama, što je on demantovao. Odbacivao je i tvrdnje da ima veze s mafijom i korupcijom, da je zastrašivao novinare i vršio pritisak na medije, ali mnogi odavno ne veruju njegovim istinama.

Da su premijerovi demantiji ćorci, sugeriše odluka njegove supruge da, posle decenija zajedničkog života, zatraži razvod - i 42 miliona evra godišnje odštete.

Proces je u toku, a većina Italijana, izgleda, navija za Veroniku Lario. I ne samo Italijana, jer je Berluskonijev stil života neprimeren lideru jedne zemlje smatraju mnogi drugi.

Tako sigurno misli onih 100.000 Italijanki koje su peticijom javno osudile Berluskonija, nakon što je jednoj predstavnici opozicije, u TV duelu rekao da je „više lepa nego pametna“.

Tim povodom je Đovana Melandri, nekadašnja ministarka, Berluskoniju, kojem ne prija što je niskog rasta, poručila da je njegova visina na višem nivou od njegove uljudnosti.

Zbrajajući Berluskonijeve grehe u 2009, Bi-Bi-Si je zaključio da „sve to mora da ima kumulativni efekat“, najverovatnije - negativan.

„Većina posmatrača kaže da u italijanskoj javnosti jača uverenje da s premijerom nešto nije u redu“, naveo je komentator Bi-Bi-Sija, podsećajući i na Berluskonijevu izjavu da „nikada neće biti dovoljno vojnika da zaštite lepe Italijanke od silovanja“.

Da li će 74-godišnji tajkun i najbogatiji Italijan, zbog „nehrišćanskog načina života“ skliznuti s političkog vrha pokazaće vreme. NJegovi sledbenici isključuju takvu mogućnost, ali mnogi drugi misle - suprotno.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.