Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G8: Šta je ostalo od samita

Edinburg -- Lideri Grupe 8 odložili su za sutra usvajanje deklaracija o klimatskim promenama i globalnoj ekonomiji zbog napada u Londonu.

Lideri najrazvijenih zemalja u svetu, okupljeni na samitu u Škotskoj trebalo je da danas usvoje obe deklaracije. Plan rada samita je dospeo u drugi plan zbog napada u britanskoj prestonici i odlaska za London britanskog premijera Tonija Blera, koji je domaćin samita. Iako je insistirao da se razgovori u Gleniglsu nastave normaln, Bler je otišao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za London kako bi se upoznao sa posledicama napada.

Glavne teme skupa su borba protiv globalnog otopljavanja i pomoć najsiromašnijim zemljama sveta. Juče, dok su šefovi država ili vlada zemalja članica G8 stizali na mesto samita, Glenigls, eksluzivan kompleks terena za golf, u okolini su u nekoliko navrata izbili sukobi policije i demonstranata. Uhapšeno je više desetina učesnika protesta, dok je nekoliko policajaca povređeno.

Samit je počeo večerom koju je za goste priredila kraljica Velike Britanije Elizabeta. Lideri G8 na redovnim godišnjim sastancima obično razgovaraju o stanju svetske ekonomije, ali je ovoga puta domaćin, premijer V. Britanije Toni Bler na vrh dnevnog reda stavio otpis dugova i povećanje pomoći najsiromašnijim zemljama sveta, pre svega onima u Africi, iz Londona javlja novinar BBC-a Dejan Radojević.

Posmatrači veruju da postizanje dogovora o tome ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, ali da će, zbog priličnih neslaganja predsednika SAD Džordža Buša i ostalih učesnika samita biti znatno teže naći zajednički jezik oko drugog vaznog pitanja, borbe protiv globalnog otopljavanja.

Protesti

Protesti raznih organizacija, od anarhista preko antikapitalista do protivnika globalizacije, postali su neizbežni pri svakom okupljanju G8. Gotovo redovno dolazi i do sukoba demonstranata s policijom. Samit u Škotskoj u tom smislu ne predstavlja izuzetak.

Juče je najmanje tri putta došlo do incidenata. Policija je najpre intervenisala kada su u zoru anarhisti pokušali da demoliraju lokale i automobile u jednom malom mestu nedaleko od mesta održavanja samita. Potom su sukobi izbili u Edinburgu, gde se deo demonstranata žalio da im nije dozvoljeno da odu na marš blizu hotela u kom se sastaju lideri G8. Na kraju je došlo i do čarki policije i onih koji su uspeli da odu na taj protestni marš. Snage reda intervenisale su kada je deo kolone skrenuo sa dogovorene rute i uputio se ka zaštitnoj metalnoj ogradi, podignutoj oko dela komleksa u kom se odrzava samit.

Koncert

Poznati rok-muzičari održali su sinoć završni konvert "Lajv 8" u pokušaju da u poslednji trenutak izvrše pritisak na lidere G8 da učine više na iskorenjivanju siromaštva. Oko 50.000 ljudi okupilo se na sportskom stadionu Marejfild u Edinburgu, na 65 kilometara od mesta gde su se okupili lideri G8.

"Toni Bler odlazi na skup s najvećim demokratskim mandatom ikad dobijenim povodom jednog jedinog pitanja", rekao je organizator koncerta Bob Geldof, a glumica Suzan Sarandon je izjavila da će lideri, ako ih nije briga, to morati javno da pokažu, prenosi Beta.

Deset koncerata "Lajv 8" održano je u subotu širom sveta i na njima su se pojavile najveće zvezde.

Sudar Buša i policajca

Predsednik SAD sudario se s lokalnim policajcem tokom vožnje biciklom na samitu G8.

Džordž Buš je zadobio ogrebotine po rukama, a policajac je u lokalnoj bolnici i možda ima povređen zglob noge, prenosi Sky. Portparol Bele kuće Skot Meklelan kaže da je Buš skliznuo sa puta i da je vozio prilično brzo, a padala je kiša. Njegov bicikl je oštećen, pa je Buš morao da se vrati automobilom. Buša se opak pojavio na večeri kod kraljice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.