Francuski ministar: Vojnici, priznajte silovanja

Izvor: Mondo, 03.Maj.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski ministar: Vojnici, priznajte silovanja

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan apelovao je da vojnici koji su učestvovali u seksualnom zlostavljanju dečaka u Centralnoafričkoj Republici priznaju javno šta su učinili, čime bi se umanjila šteta po imidž vojske.

Foto: AP Photo/Mohammed Zaatari

Drijan je u intervjuu za današnje izdanje lista "Žurnal du dimanš" rekao da je "zgađen" izveštajem u kome se opisuju krivična dela koja se stavljaju na teret vojnicima pripadnicima mirovnih snaga UN (iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Francuske).

Uz napomenu da neki počinioci nisu identifikovani, Le Drijan je apelovao da svi umešani izađu u javnost i osude ta krivična dela, koja "predstavljaju izdajstvo kolega vojnika, imidža Francuske i misije vojske".

Meštani kampa raseljenih lica na aerodromu prestonice Bangui rekli su agenciji AP da su francuski vojnici UN, koji su trebali da štite izbeglice tokom višemesečnih sukoba i nasilja u zemlji pre godinu dana, seksualno zlostavljali dečake stare oko devet godina.

Ceo slučaj izbio je u javnost nakon što je list "Gardijan" objavio da je višerangirani radnik UN suspendovan nakon što je u internom izveštaju tužilaštvu otkrio da su francuski vojnici seksualno zlostavljali decu.

Prema tom izveštaju, francuski vojnici seksualno su iskorišćavali gladne dečake bez doma u Centralnoafričkoj Republici. Vojnici su im nudili hranu i novac za seksualne usluge, objavio je "Gardijan".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.