Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska i Italija oko Libana

London, Bejrut -- I Francuska i Italija spremne su da predvode trupe UN u Libanu.

Predsednik Francuske Žak Širak najavio je da će ta zemlja poslati još 1.600 vojnika u Liban, čime će broj francuskih vojnika u međunarodnoj misiji porasati na 2.000. Širak je rekao i da je Francuska spremna, ukoliko UN žele, da preuzme kontrolu nad međunarodnim snagama jer je dobio neophodna objašnjenja UN, Izraela i Libana da će trupe moći da se brane ako budu napadnute i da će moći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da koriste silu za zaštitu civila.

"Dva dodatna bataljona će stići na teren, u okviru našeg učešća u misiji UN. Dve hiljade francuskih vojnika će učestvovati u misiji plavih šlemova u Libanu", rekao je Širak u televizijskom govoru.

Italija, koja je obećala između 2.000 i 3.000 vojnika, već je pokazala spremnost da preuzme komandovanje snagama UN. Italija navodi da ima podršku SAD u nameri da predvodi mirovne snage UN u Libanu. Italija je sigurna da će evropske zemlje povećati broj vojnika koji treba da učestvuju u toj misiji. Italijanski premijer Romano Prodi rekao je da mu je američki predsednik Džordž Buš u telefonskom razgovoru preneo pozitivan stav Vašingtona o ponudi Italije da predvodi mirovne snage.

Prodi je dodao da se nada da će i ostale zemlje odobriti učešće svojih vojnika u misiji UN u Libanu. "Nadam se da će evropske zemlje učestvovati (u mirovnim snagama), voljno ili nevoljno", rekao je Prodi u intervuu za državni radio RAI.

Italijanski premijer je kazao da Buš snažnim naporima pokušava da izvrši pritisak na savezničke zemlje da povećaju broj vojnika koji će učestvovati u misiji u Libanu.

A šefovi diplomatija Izraela i Italije Cipi Livni i Masimo D'Alema pozvali su međunarodnu zajednicu da što pre pošalje proširene snage UN u južni Liban. "Posle usvajanja Rezolucije UN 1701 postoji realna potreba za punu i brzu implementaciju", rekla je izraelska ministarka posle sastanka sa D'Alemom.

Savet bezbednosti UN usvojio je početkom meseca rezoluciju kojom je okončan jednomesečni rat u Libanu između Izraela i libanskog pokreta Hezbolah. Rezolucijom je određeno i proširenje već postojeće mirovne misije UN sa 2.000 na 15.000 vojnika.

"Posmatraju nas i ekstremisti koji žele da zapale region i ovo će biti test snage i odlučnosti međunarodne zajednice. Glavno pitanje je da li je međunarodna zajednica voljna da pokaže odlučnost u implementaciji sopstvene odluke", rekla je Cipi Livni.

D'Alema je rekao da će međunarodne snage "pomagati" libanskoj vojsci u razoružavanju Hezbolaha i uspostavljanju suvereniteta vlade na jugu zemlje koji je više od 20 godina bio pod kontrolom šiitske milicije.

On je rekao i da će međunarodne snage pomagati u kontrolisanju granice sa Sirijom koju SAD optužuju za snabdevanje Hezbolaha oružjem. Italijanski ministar je, međutim, isključio moghućnost slanja međunarodnih snaga duž libansko-sirijske granice. "Za to bi bio potreban ogroman broj vojnika, i to nije propisano rezolucijom", rekao je D'Alema.

Bler nepoželjan u Libanu

Planirana bliskoistočna mirovna misija Tonija Blera je ugrožena, jer ga je Hezbolah proglasio nepoželjnim u Libanu.

Premijera Velike Britanije Hezbolah je proglasio nepoželjnim zbog podrške Izraelu tokom nedavnih sukoba na Bliskom istoku koju je tokom rata pružao Izraelu. Jedan od predstavnika Hezbolaha je Tajmsu rekao da bi Bler trebalo da ostane kod kuće jer je do guše u krvi libanskih žena i dece i jer je ubica celog jednog naroda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.