Formalno započet proces opoziva Donalda Trampa u Senatu

Izvor: VOA, 16.Jan.2020, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formalno započet proces opoziva Donalda Trampa u Senatu

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas formalno otpočet čitanjem rezolucije o opozivu i polaganjem zakletvi glavnog sudije Vrhovnog suda i senatora. Proces u Senatu je nastavljen pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija o opozivu formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.  Članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Potom je vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera"  Adam Šif pročitao njen sadržaj naglas. Predstavnički dom je u decembru izlglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa. Glavnii Vrhovnog suda Džon Roberts, koji će nadgledati ceo proces, položio je zakletvu u Senatu, a potom su zakletvu položiti i senatori koji će biti porotnici. Senatori su se pojedinačno potpisivali na tekst zakletve. Suđenje Donaldu Trampu bi trebalo da počne u utorak, 21. januara u 13 sati po lokalnom vremenu. Šta je suđenje predsedniku i kakva su pravila?  Suđenje predsedniku nije krivični proces, niti su potencijalne sankcije krivične. Rezolucija o opozivu je "optužnica" koju će zastupati "menadžeri" Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu - predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov. Senatori su porotnici, a procesom predsedava glavni sudija Vrhovnog suda. Pravila suđenja određuje većina, pa će tako i sada republikanci odlučivati o tome da li će na suđenju biti izvođeni i svedoci, na čemu demokrate insistiraju. Da bi se usvojila pravila potrebna je prosta većina od 51 glasa. Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton je nagovestio da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje iz Senata.  Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.    

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvanično počelo SUĐENJE TRAMPU, koje će odlučiti sudbinu američkog predsednika

Izvor: Blic, 16.Jan.2020

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas formalno počeo, pošto je Predstavnički dom izglasao juče da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Nastavak na Blic...

Senatori položili zakletvu na početku postupka Trampovog opoziva

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2020

Predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, koji će predsedavati postupkom opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu, položio je zakletvu. Potom su pred njim senatori položili zakletvu da će osigurati “nepristrasnu pravdu”. Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel je saopštio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počeo proces opoziva Donalda Trampa u Senatu

Izvor: Večernje novosti, 16.Jan.2020

Suđenje u Senatu predsedniku Donaldu Trampu počelo danas u 12 sati kada je sedmoro predstavnika Kongresa pročitalo delove optužnice Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je danas formalno počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.