File: Proširenje je DNK Evrope

Izvor: Vesti-online.com, 09.Maj.2012, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Proširenje je DNK Evrope

Evropski komesar Štefan File izjavio da je EU odlučna da primi nove članice i dodao da su dosadašnji problemi vezani za globalizaciju, a ne za proširivanje.

File je sinoć u Briselu povodom 9. maja, Dana Evrope, u poruci zemljama koje su na putu ka članstvu u EU, stavio do znanja da proširivanje nije uzrok problema, već je, "činjenički, deo rešenja". Evropski komesar za proširenje je štaviše istakao da je ulazak novih članica DNK Evrope.

File je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da "Evropska unija i dalje raste", ukazavši na to da će se "Hrvatska uskoro pridružiti, Srbiji je dodeljen status kandidata za članstvo, a pregovori s Crnom Gorom treba da počnu idućeg meseca".

"I druge zemlje na putu proširivanja takođe napreduju ka Evropskoj uniji... Mi smo odlučni da taj napredak održimo, uprkos izazovima s kojima je suočena Evropa", istakao je File.

On je podsetio da je "9. maja 1950. Rober Šuman izneo predloge kojima su postavljeni temelji Evropske unije. To je projekat jedinstvene zajednice utemeljene na istim vrednostima i načelima", rekao je File.

"Evropska unija je", podsetio je, "razvijajući se omogućila svojim ljudima da uživaju u dosad nedoživljenom razdoblju mira i sve većeg boljitka i ona nije statično telo, ona raste, širi se, a ulazak novih članica je DNK Evrope".

"I to Evrope koja je, uprkos svim teškoćama, i dalje izvor nadahnuća, sa svojim vrednostima, životnim standardom, a u slučaju proširivanja takođe sa svojom moći da preobražava, donosi nužne reforme i promene za dostizanje evropskih standarda u svim oblastima života", zaključio je evropski komesar za proširenje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.