Kastro: Svet ide u ambis i zbog gasnih škriljaca

Izvor: Blic, 06.Jan.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kastro: Svet ide u ambis i zbog gasnih škriljaca

HAVANA - Bivši kubanski lider Fidel Kastro ocenio je da se svet "neumitno kreće ka ambisu" za šta je delimično okrivio otkriće i eksploataciju ogromnih rezervi gasnih škriljaca širom sveta.

Gasni škriljci se nalaze u kamenim naslagama čije su ogromne rezerve tokom prethodne decenije otkrivene širom sveta i sada se smatra glavnim izvorom energije za budućnost.

Kastro (85) je u četvrtak u svojoj redovnoj kolumni, objavljenoj u kubanskim medijima, ukazao na brojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opasnosti koje prete svetu, ističući na prvom mestu nuklearne ratove i klimatske promene kao glavne izazove za koje se, kako smatra, ne nazire rešenje.

On je kritikovao tehnologiju za eksploataciju škriljaca, koja podrazumeva korišćenje vode, peska i hemikalija kojima se razbija kamen kako bi se došlo do "zarobljenog" gasa.

Kritičari ove tehnologije smatraju da se njome kontaminiraju rezerve vode u zemlji, ali i da uzrokuje druge vrste problema, poput stvaranja velike količine štetnih gasova, većih i od onih koji nastaju tokom eksploatacije uobičajnih izvora energije, naveo je Rojters.

"Od značaja je da se napomene da se među brojnim hemijskim supstancama koje se koriste za vađenje gasa nalaze i benzen i toluen koji si užasno kancerogeni", naveo je Kastro i dodao da se ovo pitanje ne sme ignorisati.

Kastrova kolumna je prva koju je napisao od 13. novembra, a usledila je pošto se u ponedeljak na društvenoj mreži Tviter pojavila vest o njegovoj navodnoj smrti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kastro: Svet ide u ambis i zbog gasnih škriljaca

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jan.2012

Bivši kubanski lider Fidel Kastro ocenio je da se svet "neumitno kreće ka ambisu" za šta je delimično okrivio otkriće i eksploataciju ogromnih rezervi gasnih škriljaca širom sveta, koji se smatraju glavnim izvorom energije za budućnost. Kastro (85) je u četvrtak u svojoj redovnoj kolumni,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Svet srlja ka ambisu

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jan.2012

HAVANA, 5. januara 2012. (Beta-AFP) - Svet neumoljivo ide ka ambisu jer ozbiljni problemi poput klimatskih promena i opasnost od nuklearnog rata, daleko su od rešenja, ocenio je bivši kubanski lider Fidel Kastro... HAVANA, 5. januara 2012. (Beta-AFP) - Svet neumoljivo ide ka ambisu jer ozbiljni problemi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Kastro: Svet srlja ka ambisu

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jan.2012

Svet neumoljivo ide ka ambisu jer ozbiljni problemi poput klimatskih promena i opasnost od nuklearnog rata, daleko su od rešenja, ocenio je bivši kubanski lider Fidel Kastro..."Prete nam brojne opasnosti, ali dve od njih - nuklearni rat i klimatske promene - ključne su i veoma su daleko od rešenja",...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.