Evropski parlament rešio da izvede Rusiju na put istine

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2011, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski parlament rešio da izvede Rusiju na put istine

17.02.2011. -

Evropski parlament u četvratak je usvojio Rezoluciju o vladavini zakona u Rusiji, u kojoj je izrazio zabrinutost stanjem sudsko-pravnog sistema u Rusiji. Dokument je trebalo da bude oštar, ali senzacije nije bilo, i bomba se ispostavila mehurom od sapunice.

Zabrinutost evropskih parlamentaraca bazira se na nizu događaja koji su podigli buku, među kojima je nedavna presuda na osnovu drugog slučaja Mihaila Hodorkovskog, bivšeg predsednika nafte kompanije JUKOS, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koji je bio osuđen na 14 goidna zatvora. U rezoluciji se pominje i situacija oko pogibije saradnika fonda Hermitaž Kapital Sergeja Magnickog u zatvoru.

Podsećamo da je dve nedelje ranije Dmitrij Medvedev održao sastanak sa članovima predsedničkog saveta za pomoć razvoju građanskog društva i ljudska prava. Među osnovnim temama koje je Medvedev razmatrao sa pravobraniocima bio je slučaj Hodorkovsog i Magnickog. Razmatran je takođe problem u celini: kako postići to da poštenje, pravda i nezavisnost sudskih odluka u Rusiji ne izazivaju sumnju u društvu.

U okviru tog susreta predsednik je istupio sa predlogom da se održi ekspertska pravna istraga o slučajevima koji su odjeknuli u javnosti.

Rezolucija Evropskog parlamenta usvojena u četvrtak u suštini poziva Rusiju da se kreće upravcu opravednijeg i transparentnijeg sudskog sisetma. Na to ukazuje ekspert Instituta za međunarodne odnose Jelena Ponomareva.

Mi verovatno sa zahvalnošću možemo da kažemo našim evropskim kolegama da su oni još jednom skrenuli pažnju odgovarajućih struktura – i državnih, i javnih- da u našoj zemlji postoje problemi. Mi za njih znamo. I svemogući resori, počev od predsednika pa do društvenih organizacija. Ali u sulovima demokratije i izgradnji Rusija preživljava vrlo mnogo složenih problema sa uspostavljenjem demokratskih insitutcija. Proces uspostavljanja demokratije vrlo je dugotrajan i složen.

Inicijatori rezolucije u Evrpskom parlamentu – liberali i zeleni – insistirali su na oštrijim formulacijama, koje su na kraju bile ublažene. Na to ukazuje šef komiteta Dravne dume za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

To što je konačno izglasano u Evropskom parlamentu, na bitan način razlikuje se od prvobitnih zamisli i varijanti. I može se samo pozdraviti to što su frakcije koje misle zdravije u Evropskom parlamentu ovaj tekst bitno korigovale u konačnoj verziji.

Mislimo da možemo da podučavamo Rusiju u oblasti ljudskih prava, ali ne treba li prvo da raspravimo sopstvene probleme, obratio se članovima Evropskog parlamenta poslanik iz Francuske Bruno Goljniš. On je između ostalog pokušao da podseti kolege na sudbinu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Ipak nisu mu dali da razvije ovu misao – isključili su mu mikrofon.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Evropska unija ukida vizu Putinu?

Izvor: SrbijaNet.rs, 18.Feb.2011

Delegati Evropskog parlamenta, nezadovoljni ’izuzetno lošim stanjem u ruskom sudstvu’, predložili su juče na zasedanju u Strazburu uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije. U usvojenoj rezoluciji pod imenom- ’O vladavini prava u Rusiji’, napominje se nezadovoljstvo Evropljana tokom procesa...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.