Evropa troši 356kg kokaina dnevno

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa "troši" 356kg kokaina dnevno

Univerziteti iz 11 zemalja Evrope objavili su podatak da se širom Evrope potroši 356 kilograma kokaina dnevno.

Prema proceni UNODC ta cifra predstavlja 10 do 15 posto ukupne svetske potrošnje.

Norveški institut za istraživanje voda (NIVA) iz Osla i Institut Mario Negri iz Milana bili su inicijatori ovog istraživanja, u kojem je uz Institut Ruđer Bošković sudlovalo još 13 naučnih ustanova iz 11 evropskih zemalja.

Istraživanje je uključivalo analizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ekstazija, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi.

Stopa potrošnje kokaina znatno je viša u zapadnoj nego u severnoj i istočnoj Evropi. Potrošnja metamfetamina neravnomerno je raspoređena, a prednjače gradovi severne Europe: Oslo, Helsinki i Turku. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima je tridesetak puta viša nego u većini ostalih gradova.

Najveća potrošnja marihuane je u holandskim i španskim gradovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.