Evropa gori, i u Srbiji se pali meteoalarm

Izvor: B92, 24.Jul.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa "gori", i u Srbiji se pali meteoalarm

London -- Zapadnu Evropu očekuje novi talas vrućine. Prognostičari predviđaju da će ove sedmice biti zabeleženi novi temperaturni rekordi.

U francuskom gradu Bordou juče je izmerena najviša temperatura od 41,2 stepena Celzijusova od kada se vodi evidencija, čime je premašen rekord iz 2003. godine, kada je bilo izmereno 40,7 stepeni, preneo je BBC.

U većem delu Francuske je izdat narandžasti alarm, drugi najviši nivo upozorenja. Meteo Frans je saopštio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi temperatura u Parizu mogla da pređe rekordnih 40,4 stepena Celzijusovih zabeleženih 1947. godine.

Ovaj talas zahvatiće i Belgiju, Nemačku i Holandiju. Portparolka Svetske meteorološke organizacije Kler Nuji izjavila je da toplotni talasi nose "znak klimatskih promena".

"Kao što smo videli u junu, oni postaju sve učestaliji, oni počinju ranije i postaju sve intenzivniji", istakla je Nuji i dodala da to nije problem koji će nestati.

Belgija je izdala crveno upozorenje za celu zemlju, Španija za region Saragose, koji je bio pogođen požarima prošlog meseca, a visok rizik od izbijanja požara postoji i u Portugaliji, u kojoj su šume gorele prethodnih dana. U Holandiji je vlada aktivirala "nacionalni toplotni plan", a u Velikoj Britaniji se predviđa da će temperatura preći 35 stepeni Celzijusovih i mogla bi biti najviša ikada zabeležena.

U Srbiji će u četvrtak biti pretežno sunčano i toplo, sa maksimalnom temperaturom od 30 do 33 stepena.

Vetar će biti slab, promenljivog smera, a najniža temperatura će se kretati od 14 do 20 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo, a najniža temperatura će biti 20 stepeni, najviša 33.

U petak će takođe biti pretežno sunčano i toplo, uveče i noću na zapadu očekuje se naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom.

Od subote će biti promenljivo oblačno, toplo i sparno, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom.

Temperatura će biti u manjem padu.

U četvrtak će u većem delu Srbije, a u petak će na teritoriji cele naše zemlje biti na snazi žuti meteoalarm zbog porasta temperature.

Žuti meteoalarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne. U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.