Izvor: B92, 02.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evro i u Britaniji?

London, Pariz -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da je Velika Britanija blizu uvođenja evra kao valute. Ne razmišljamo o evru, tvrde u britanskoj vladi.

Barozo je, učestvujući u programu francuskog radija RTL, izjavio u nedelju da britanski političari, zbog posledica globalne kreditne krize, procenjuju da li da zemlja pristupi zoni evra.

Barozo je, međutim, rekao da mu je poznato da se većina u Britaniji još opire usvajanju evra, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u toku period preispitivanja stavova, a da ljudi koji nešto znače u toj zemlji razmišljaju u ovom trenutku o mogućnosti usvajanja evra.

"Neću da narušim poverljivu prirodu nekih razgovora koje sam vodio, ali neki britanski političari su mi rekli: Da smo imali evro, bolje bismo prošli", citirao je Bi-Bi-Si Baroza.

Ova kriza je istakla važnost evra, kao i važnost Britanije, dodao je on, ukazujući da ne misli da će do toga doći sutra.

Barozo je rekao da ne očekuje da Britanija uskoro usvoji evro, ali da istovremeno veruje da je posle nedavnog perioda velike neizvesnosti u svetskoj privredi evro postao mnogo primamljivija mogućnost za Britaniju.

Predsednik Evropske komisije je u razgovoru za RTL podsetio na situaciju u Danskoj gde su građani na referendumu 2000. godine odbili da prihvate evro, a sada razmišljaju o novom referendumu na tu temu.

Portparol Dauning Strita je, međutim, rekao da ne želi da komentariše ovu Barozovu izjavu, ukazujući da stav Britanije o evru ostaje isti i da se nije promenio, objavio je Bi-Bi-Si.

"London ne razmišlja o evru"

Britanska vlada nije promenila stav prema evru i nema u planu da to čini, izjavio je portparol premijera Gordona Brauna, reagujući na izjavu predsednika Evropske komisije.

"Nemamo u planu da menjamo poziciju kada je u pitanju evro", izjavio je Braunov portparol novinarima u Londonu.

Braunov portparol stav premijera "sasvim jasan - da nemamo planove da se priključimo zoni evra".

"Naša odluka o tome da li ćemo prihvatiti evro biće zasnovana na proceni šta je u britanskom nacionalnom ekonomskom interesu", bio je kategoričan Braunov portparol.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.