Erdogan pozvao Evropu da ga podrži u Libiji

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan pozvao Evropu da ga podrži u Libiji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da podrži njegove napore u Libiji, gde je poslao vojnu pomoć međunarodno priznatoj vladi, ako želi da se sukobi u toj severoafričkoj zemlji okončaju.
Erdogan je istakao da će se Evropa suočiti sa novim nizom problema i pretnji ako vlada u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tripoliju padne jer će islamističke militantne grupe, kao što su Islamska država i Al Kaida "pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge", prenosi Rojters.

"Imajući u vidu da je Evropa manje zainteresovana da pruži vojnu pomoć Libiji, očigledan izbor je da radi sa Turskom koja je već obećala takvu pomoć", napisao je Erdogan u kolumni na portalu Poltiko, uoči samita u Berlinu o rešavanju krize u Libiji.
Naglasio je da će Turska obučavati libijske bezbednosne snage i pomoći im da se bore protiv terorizma, trgovine ljudima i drugim ozbiljnim pretnjama za međunarodnu bezbednost.
Nemačka i Ujedinjene nacije će na konferenciji u Berlinu izvršiti pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prestonicu Tripoli da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, navodi se u nacrtu kominikea.
Kako navode diplomate, na samitu, međutim, neće biti pokušaja za sporazum o deobi vlasti između dve strane.
Turska podržava međunarodno priznatu vladu vladu Fajeza el Saradža i opisuje Kalifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu armiju sa sedištem na istoku zemlje, kao pučistu.
Na međunarodnoj konferencija o Libiji, koja će u nedelju biti održana u nemačkoj prestonici, učestvovaće Rusija, Sjedinjene Države, Kina, Velika Britanija, Italija, Francuska, Egipat, Alžir i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i organizacije, poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige.
Libija je u krizi od svrgavanja Moamera el Gadafija 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.