Erdogan: Nema sukoba na severoistoku Sirije

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Nema sukoba na severoistoku Sirije

Na severoistoku Sirije nisu u toku nikakvi sukobi, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ranije je Rojters javio da su se čule eksplozije granata na sirijsko-turskoj granici uprkos tome što je dogovoren prekid vatre u trajanju od pet dana kako bi se "sigurna zona", koja je planirana, očistila od kurdskih snaga.

Erdogan je rekao da će se "sigurna zona" prostirati na dužini od 440 kilometara duž granice Turske i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sirije i da je sa Vašingtonom dogovoreno da ona zalazi u sirijsku teritoriju u dužini od 32 kilometara.

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile se Tursku da bombarduje oblasti naseljene civilima, kršći dogovoreno petodnevno primirje.

Prema izveštaju britanske agencije, u gradu Sejlanpajnar ođekivale su eksplozije granata i čula se pucnjava iz automatskog oružja.

U razgovoru turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankari postignut je sporazum o primirju.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.