Energetski pasoš za nova vozila od 24. decembra i u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022, 13:29

Energetski pasoš za nova vozila od 24. decembra i u Srbiji

Od 24. decembra, pored svakog novog automobila koji se prodaje u Srbiji, biće i podaci o njegovoj potrošnji i emisiji ugljen dioksida takozvani energetski pasoš, rekao je danas pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković.

Postavljanje ove zvanične oznake ekonomičnosti obaveza je svakog prodavca vozila i odnosi se samo na nove automobile, rekao je Koković za Tanjug.

Podaci će biti na levom bočnom prednjem staklu, ili najdalje pola metra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od vozila. Koković je rekao da je energetski pasoš za vozila deo obaveza Srbije povodom pregovaračkog procesa za pristupanje EU.

Najavio je da će na internest sajtu Agencije biti javna lista najekonomičnijih modela automobila koji se prodaju u Srbiji kako bi se prodavci nadmetali po tim kriterijumima.

Koković je dodao da ne postoji tendencija da se na ovaj, ili sličan način, uređuje oblast uvoza upotrebljavanih vozila.

"Nova obaveze ne bi trebalo da utiče na cenu automobila, ali utiče na svest kupaca i njihovu želju da se voze automobili koji manje troše goriva i zagađuju", poručio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manje saobraćajki i povređenih, više poginulih u saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2022

U Srbiji je ove godine značajno manje saobraćajnih nezgoda i povređenih lica a znatno više smrtno stradalih u njima, rekao je danas za Tanjug pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mirko Koković...Do sada je broj smrtno stradalih u saobraćaju ove godine dostigao 518 lica, što je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.