Eeufor u BiH biće zamenjen civilnom misijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eeufor u BiH biće zamenjen civilnom misijom

DOVIL - Ministri odbrane Evropske unije saopštili su da će evropska vojna misija u Bosni i Hercegovini (Eufor) postepeno biti smanjena i zamenjena civilnom, ali konačna odluka o tome još nije doneta.

"Najveći deo vojnih operacija je u suštini završen", izjavio je francuski ministar odbrane Erve Moren, čija zemlja trenutno predsedava EU, posle neformalnog ministarskog sastanka u Dovilu.

On je dodao da su pred misijom Eufor sada četiri moguća scenarija: >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zadržavanje status kvoa, potpuno povlačenje snaga, znatno smanjenje njihovog broja, ili transformacija u operaciju obuke.

"Preovladalo je mišljenje da je bitno postepeno ići ka povlačenju i posebno promeni karaktera misije", rekao je Moren.

On je dodao da su Bosni sada pretežno potrebni vojni savetnici i obuka policijskih snaga. Pošto, međutim, u Dovilu nije postignuta jednoglasna odluka, od komandanta Eufora generala Džona Mekola zatraženo je da podnese izveštaj ministrima EU na sastanku koji će biti održan 10. novembra.

Misija Eufor otpočela je u decembru 2004, sa zadatkom da uspostavi vojnu stabilnost u BiH, posle povlačenja misije UN za stabilizaciju (Sfor).

Eufor trenutno broji 2.125 vojnika iz 22 zemlje EU i pet zemalja koje nisu članice Unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU razmišlja o zameni vojne civilnom misijom u BiH

Izvor: Kurir, 01.Okt.2008, 19:37

DOVIL, 1. oktobra (Tanjug) - Većina zemalja članica Evropske unije podržava ideju da se vojna misija EU u Bosni zameni civilnom, izjavili su danas francuski zvaničnici po završetku neformalnog susreta ministara odbrane EU. "Postoji saglasnost da nema razloga da se misija u BiH nastavi u sadašnjem...

Nastavak na Kurir...

Vojna misija EU u BiH biće zamenjen civilnom

Izvor: Kurir, 02.Okt.2008

DOVIL, 1. oktobra (Tanjug) - Ministri odbrane Evropske unije danas su saopštili da će evropska vojna misija u Bosni i Hercegovini (Eufor) postepeno biti smanjena i zamenjena civilnom, ali konačna odluka o tome još nije doneta. "Najveći deo vojnih operacija je u suštini završen", izjavio je francuski...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.