Edvard Kenedi: Verujem da je Osvald ubio mog brata

Izvor: Blic, 04.Sep.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edvard Kenedi: Verujem da je Osvald ubio mog brata

U posthumno objavljenim memoarima senatora Edvarda Kenedija "Pravi kompas" otkriveno je za koga je on verovao da je ubio njegovog brata Džona Ficdžeralda, piše "Skaj Njuz".



Senator Masačusetsa je napisao da je od početka i kasnije prihvatao zvanične rezultate istrage ubistva Džona Kenedija. Edvard Kenedi je istakao da je imao kompletan izveštaj komisije koja je istraživala atentat u Dalasu 22. novembra 1963. godine i zaključila da je za ubistvo njegovog brata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriv Li Harvi Osvald. Poslednji pripadnik političke dinastije najuticajnijih senatora u istoriji Sjedinjenih Američkih Država je rekao da je bio ubeđen da je komisija donela ispravan zaključak i da je "bio i ostao zadovoljan" time.

Kenedi je u memoarima opisao i svoju bitku sa rakom i "samouništavajući" problem sa alkoholom, koji je postao veoma težak nakon ubistva njegovog brata Roberta 1968.

Edvard Kenedi bio je maltene svakog dana na meti javnosti, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginula mlada žena, stoji u memoarima od 532 strane. Meri Džo Kepekn udavila se nakon što je vozilo kojim je upravljao Kenedi sletelo sa mosta na udaljenom ostrvu Čapakvidik u Masačusetsu. Senator, koji je preminuo u 77. godini života od tumora na mozgu, pobegao je nakon te saobraćajne nesreće koja se dogodila 1969. godine. Kajući se, Kenedi je ovaj svoj potez u memoarima opisao kao "neoprostiv".

Mlada žena pronađena je mrtva na stražnjem sedištu automobila deset časova kasnije, a Kenedi, koji je tada imao 37 godina, dobio je uslovnu kaznu za napuštanje mesta nesreće. On je napisao da je bio uplašen, da je doneo pogrešnu odluku i da je živeo sa krivicom više od 40 godina.

"Ta noć na ostrvu Čapakvidik završila je strašnom tragedijom koja me progoni svakog dana mog života", napisao je Kenedi.

"Pravi kompas" biće objavljen 14. septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.