EU zamrzla Bugarskoj stotine miliona evra pomoći

Izvor: Blic, 23.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zamrzla Bugarskoj stotine miliona evra pomoći

Evropska komisija je, povlačeći potez bez presedana, odlučila da onemogući dvema bugarskim agencijama da koriste fondove EU i tako Sofiji uskratila pomoć od 500 miliona evra.

Nema gledanja kroz prste: Žoze Barozo, predsednik Evropske komisije i bugarski premijer Sergej Stanišev

To je dosad najoštrija mera EU protiv države članice. Komisija je saopštila da uprkos izvesnim naporima da se obuzdaju korupcija i organizovani kriminal, bugarske „institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i preduzete mere dobro izgledaju na papiru, ali ne daju dobre rezultate u praksi". Kako prenosi Bi-Bi-Si, nakon lobiranja bugarske vlade, izveštaj je u proteklih nekoliko dana ublažen.

Rumunija će za sada biti pošteđena kazne, ali se u izveštaju kaže da su reforme u toj zemlji „krhke".

Bugarski premijer Sergej Stanišev naložio je juče sprovođenje hitnih mera kako bi se intenzivirala borba protiv korupcije u Bugarskoj. „Radimo na akcionom planu koji bi trebalo da bude gotov do kraja nedelje", rekao je premijer.

Afere se nižu

Među aferama koje su razbesnele Brisel nalazi se i ona o protraćenom novcu iz evropskih fondova za puteve - posle pisanja medija da je omogućio bratovljevoj firmi da sklopi ugovore vredne stotine miliona evra, ostavku je podneo Veselin Georgijev, šef vladine agencije za puteve. U februaru Bugarska i evropska antikorupcionaška agencija OLAF prekinule su kriminalni lanac prisvajanja 7,5 miliona evra namenjenih razvoju poljoprivrede u 2005. i 2006, u šta je navodno umešan biznismen Ljudmil Stojkov, koji je finansirao predizbornu kampanju sadašnjeg bugarskog predsednika Georgija Prvanova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.