EU u petak o suspenziji Šengena

Izvor: RTS, 03.Dec.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU u petak o suspenziji Šengena

Ministri EU razgovaraće u petak o mogućoj dvogodišnjoj suspenziji Šengenskog sporazuma, piše Fajnenšel tajms. Razlog za ovakav potez su "ozbiljni propusti" na grčkoj granici, koji "ugrožavaju" celu šengensku zonu.
Najava rasprave o suspenziji Šengena deo je pripremnih materijala za sastanak EU, piše FT, navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je suspenzija sporazuma najdrastičnija mera koju EU u ovakvom slučaju može preduzeti.

Ukoliko ministri podrže taj predlog, Evropskoj komisiji će biti otvorena vrata da jednu ili više unutrašnjih granica zatvori na period do dve godine.
Suštinski, time će produžiti privremene granične kontrole koje su letos uvedene na granicama Austrije ili Nemačke.
Sastanak ministara EU uslediće posle više upozorenja Grčkoj da preispita odnos prema izbegličkoj krizi i zatraži pomoć, ili se suoči sa suspenzijom Šengenskog sporazuma.
Fajnenšel tajms, takođe, navodi i da se dokumentom koji je predložio Luksembrug, obuhvataju još neke države.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brisel: Dogovorena kontrola granica, oružja i putnika

Izvor: Studio B, 03.Dec.2015

Ministri unutrašnjih poslova EU postigli su dogovor u Briselu o razmeni podataka o putnicima u avio saobraćaju, a ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev rekao je da će biti uvedene i mere za suzbijanje šverca oružja posebno sa Balkana...Primena dogovora bi, prema najavama, mogla da...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.