EU odobrila 75  milijardi evra za MMF

Izvor: Blic, Beta, 21.Mar.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odobrila 75 milijardi evra za MMF

Lideri EU juče su se na samitu u Briselu dogovorili da na predstojećem sastanku 20 najuticajnijih država sveta (G20) u Londonu 1. i 2. aprila podrže dupliranje sredstava kojima raspolaže Međunarodni monetarni fond na 365 milijardi evra, ali samo pod uslovom da i Kina i SAD ulože dodatni novac u fond. Unija je spremna da u MMF uputi 75 milijardi evra, koliko je i Japan već ranije najavio da će uložiti u ovu međunarodnu instituciju.

Evropski lideri smatraju da bi u uvećanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredstava MMF koja bi bila korišćena za kreditiranje zemalja najviše pogođenih globalnom ekonomskom krizom, značajnija ulaganja trebalo da dođu iz Saudijske Arabije i Kine. Ove države su akumulirale velike rezerve strane valute, a Peking je u poslednje vreme zahtevao i da se kineski glas više čuje u okviru MMF.

U nacrtu završnog dokumenta dvodnevnog samita EU koji je juče okončan u Briselu, navedeno je da će evropski blok predložiti liderima G20 na sastanku u Londonu da se za MMF udvostruče sredstva kako bi fond mogao da brzo i efikasno pomogne državama koje zapadnu u budžetske probleme. Mirek Topolanek, češki premijer i predsedavajući EU, izjavio je da je oko poruke koja je upućena u G20 postignuta potpuna saglasnost celog evropskog bloka.

Reforma svetskih finansijskih institucija

Brisel od G20 očekuje da zemlje članice – a pre svega se to odnosi na SAD – pojačaju transparentnost u kontroli finansijskog sektora, bolje regulišu rad agencija za kreditni rejting kojima su se na početku globalne krize dešavale loše procene, bore se protiv utaje poreza i pranja novca, kao i da obezbede bolju saradnju sa poreskim rajevima. Traži se i da se sve članice G20 usprotive protekcionizmu, na kojem je Evropa već zamerala administraciji Baraka Obame, predsednika SAD, kao i da se u paketima pomoći privredi nađu sredstva i za mala i srednja preduzeća, a ne samo za velike korporacije.

Lideri EU juče su postigli dogovor i o ulaganju pet milijardi evra u razvoj energetske i internet infrastrukture, nakon višenedeljnih pregovora o tome da li u te projekte treba sada ulagati novac. Prelomni momenat bila je odluka Nemačke da dozvoli ulaganje 200 miliona evra za pokrivanje kreditiranja izgradnje gasovoda „Nabuko”, nakon što je kancelarka Angela Merkel isprva odbijala da se za taj projekat odvaja državni novac.

Gordon Braun, premijer Velike Britanije, naveo je da su se lideri EU na samitu dogovorili o neophodnim merama za zapošljavanje i privredni rast.

„Mislim da vidite i sami da postignuti dogovor odražava stav svake od zemalja članica, da odražava stav EU. Neophodne mere biće preuzete za borbu protiv nezaposlenosti i jačanje privrednog rasta i i mi smo ujedinjeni u želji da se to i ostvari”, kazao je Braun.

Međutim, s obzirom na to da će zbog krize u EU ove godine biti ugroženo oko 4,5 miliona radnih mesta, evropski sindikati nisu bili preterano zadovoljni sredstvima koja je Brisel juče odobrio, navodeći da je privredi potreban novi paket pomoći, poput onog od 200 milijardi evra usvojenog krajem 2008. godine. Džon Monks, predsednik Evropske konfederacije sindikata trgovine, rekao je da je EU u tome trebalo da se ugleda na primer SAD.

„Reno” gasi pogone u Sloveniji

Na jučerašnjem samitu EU izbio je spor oko ekonomskog protekcionizma Francuske, nakon vesti da proizvođač automobila „Reno” gasi pogone u Sloveniji da bi otvorio novih 400 radnih mesta u francuskom gradu Flen u blizini Pariza. Evropska komisija zatražila je hitno razjašnjenje novonastale situacije, samo nekoliko nedelja nakon što je EU dozvolila Francuskoj da svojoj auto-industriji uputi paket pomoći vredan oko šest milijardi evra. Neli Krus, komesarka EU za konkurenciju, tvrdi da je ozbiljno iznenađena izjavom Lika Šatela, francuskog ministra industrije, o premeštanju „Renoovih” pogona, pošto joj je Šatel tvrdio da državna pomoć auto-industriji neće biti uslovljena vraćanjem proizvodnje u Francusku.

Protest tri miliona Francuza

Širom Francuske u četvrtak je, prema izvorima sindikata, demonstriralo oko tri miliona Francuza, dok je policijska procena da je bilo 1,2 miliona demonstranata protiv mera vlade za suočavanje sa ekonomskom krizom. U Parizu je nakon završetka protesta na Trgu nacije došlo do sukoba mladih anarhista i policije u kojem je devet policajaca povređeno, a privedeno je oko 300 osoba, od kojih je protiv 49 demonstranata pokrenut sudski postupak.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF upozorava: kriza bi mogla potrajati duže

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Mar.2009, 17:37

Međunarodni monetarni fond (MMF) uputio je članicama grupe G20 najozbiljnije upozorenje dosad, javljaju svjetske agencije. Naime, ne uspiju li zemlje članice na predstojećem samitu G20 odgovoriti na zahtjeve recesije, globalni privredni problemi mog ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

EU dodeljuje dodatnih 75 milijardi evra MMF-u

Izvor: EMportal, 20.Mar.2009

Evropski lideri su se saglasili da se sredstva Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) udvostruče na 500 milijardi evra da bi se delotvornije pomagalo zemljama u najvećim ekonomskim teškoćama, a EU će u tu svrhu MMF doznačiti dodatnih 75 milijardi evra, odlučeno je na samitu EU.

Nastavak na EMportal...

EU dodjeljuje dodatnih 75 milijardi evra MMF-u

Izvor: Capital.ba, 20.Mar.2009

BEOGRAD, Evropski lideri su se saglasili da se sredstva Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) udvostruče na 500 milijardi evra da bi se djelotvornije pomagalo zemljama u najvećim ekonomskim teškoćama, a EU će u tu svrhu MMF doznačiti dodatnih 75 milijardi evra, odlučeno je na samitu EU. Cilj je...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.