EU: Velike rupe u razmeni podataka o teroristima

Izvor: RTS, 21.Apr.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Velike rupe u razmeni podataka o teroristima

Koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov kaže da još uvek postoje velike praznine u razmeni obaveštajnih podataka o teroristima Islamske države, koji se vraćaju u Evropu posle pariskih i briselskih napada, prenosi AFP.
Na sastanku u Luksemburgu Žil de Keršov je podneo izveštaj ministrima unutrašnjih poslova, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponovljenih poziva lidera EU na veću saradnju u borbi protiv džihadista koji se vraćaju iz Sirije i Iraka, navodi AFP .
"Još ima znatnih praznina u vezi sa obezbeđivanjem podataka za Evropol kada je reč o takozvanim stranim borcima za koje postoji rizik da će se vratiti iz Sirije i Iraka i izvesti napade", navodi se u izveštaju.
Više od 90 odsto od 2.956 imena stranih boraca koliko sadrži baza podataka Evropola uneto je tokom 2015. i to samo od strane pet zemalja EU, dodao je de Keršov.
Naveo je da to pokazuje značaj pružanja podataka.
Ministri EU su na sastanku u Luksemburgu pozvali na promenu mentaliteta kako bi se poboljšala borba protiv terorizma nakon pariskih napada od prošle godine i briselskih u martu kada su na meti bili metro i aerodrom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

De Keršov: Loša razmjena podataka o džihadistima povratnicima

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2016

LUKSEMBURG - Još postoje velike praznine u razmjeni obavještajnih podataka o borcima "Islamske države" koji se vraćaju u Evropu nakon napada u Briselu i Parizu, upozorio je danas koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Keršov...De Keršov izvještaj, predočen ministrima unutrašnjih poslova...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Propusti u obaveštajnim bazama EU

Izvor: EurActiv Srbija, 22.Apr.2016, 14:12

Koordinator EU u oblasti protivterorističke borbe ukazao je na "značajne propuste" u razmeni informacija medju zemljama članicama. U dokumentu koji je predstavljen na sastanku u Luksemburgu navedeno je da je broj evidentiranih boraca koji se vraćaju iz Sirije ili Iraka ili tamo odlaze mali, kao i...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.