Izvor: B92, 04.Maj.2010, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Konvencija o manjem zagađenju

Brisel -- Više od 500 gradonačelnika gradova EU će potpisati sporazum o smanjenju emisije ugljen-dioksida za više od 20 odsto do 2020, što je i cilj postavljen u Uniji.

Gradonačelnici će potpisati "konvenciju gradonačelnika", čime se obavezuju da štede energiju i skrenu pažnju stanovnicima o zdravoj životnoj sredini, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Najviše će biti zastupljeni gradovi u Italiji i Španiji, potom u Francuskoj i Nemačkoj, dok će iz Velike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Britanija samo da učestvuje jedan grad iz Škotske.

Polovina emisije štetnih gasova dolazi iz unutrašnjosti gradova, navode stručnjaci. Oko 80 odsto stanovništva živi i radi u gradskoj sredini i troši više od 80 odsto energije.

Evropska unija je odredila cilj od 20 odsto smanjenja emisije šstetnih gasova, medju kojima ugljen-dioksid. Neke evropske zemlje su za smanjenje do 30 odsto.

Konvencija će biti potpisana u Evropskom parlamentu u prisustvu predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i špandkog premijera Hozea Luisa Rodrigesa Sapatera, čija je zemlja predsedavajuća EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.