Džihadisti uništili vrednu statuu u Palmiri

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti uništili vrednu statuu u Palmiri

Pripadnici Islamske države uništili su čuvenu statuu lava koja je stajala ispred muzeja u sirijskom gradu Palmira, javio je danas Mamun Abdelkarim, direktor sirijskih antikviteta.

On je rekao da je statua, poznata kao Lav boginje Al-Lat, bila od neprocenljive vrednosti i da je najverovatnije uništena prošle nedelje.

"Pripadnici IS su u subotu uništili Lava boginje Al-Lat, jedinstvene statue visoke tri metra i teške 15 tona", naveo je Abdelkarim u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za AFP.

"To je najozbiljnije krivično delo koje su počinili protiv istorijske baštine Palmire", istakao je on.

Statuu, isklesanu od krečnjaka u 1. veku, otkrio je 1977. godine poljski tim arheologa na mestu hrama preislamske arapske boginje Al-Lat.

Upad pripadnika IS u Palmiru 21. maja, podstakao je zabrinutost međunarodne zajednice za sudbinu brojnih antikviteta u ovom gradu koji se nalazi na listi zaštićene kulturne baštine Uneska.

Dosad su najpoznatije kulturne vrednosti grada ostale netaknute, mada postoje izveštaji da ih je IS minirala i da je samo pitanje vremena kada će ih dići u vazduh.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Džihadisti uništili vrednu statuu u Palmiri

Izvor: Blic, 02.Jul.2015

Pripadnici Islamske države uništili su čuvenu statuu lava koja je stajala ispred muzeja u sirijskom gradu Palmira, javio je danas Mamun Abdelkarim, direktor sirijskih antikviteta...On je rekao da je statua, poznata kao Lav boginje Al-Lat, bila od neprocenljive vrednosti i da je najverovatnije uništena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.