Džihadisti odrubili glavu Japancu

Izvor: RTS, 24.Jan.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti odrubili glavu Japancu

Pripadnici Islamske države odrubili su glavu Harunu Jukavi, jednom od dvojice Japanaca koje su danima držali kao taoce, a za njihov otkup tražili 200 miliona dolara. Traže zamenu za drugog.
Na internetu se pojavio video-snimak na kome se vidi kako oteti novinar Kendži Goto (47), koji je i dalje zarobljen, pokazuje telo stradalog Haruna Jukave (42), prenosi "Intel grup", organizacija koja prati onlajn >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << aktivnosti terorista, javlja Raša tudej.

Ta video-poruka je, međutim, brzo izbrisana sa interneta, a ekstremisti se na veb sajtu povezanom sa Islamskom državom ne slažu kada se radi o njenoj autentičnosti. Jedan od njih je upozorio da je poruka lažna, dok je drugi naveo da je ona trebalo da stigne samo do porodice jednog od japanskih talaca.
Treći je primetio da nju nije objavio El Furkan, medijsko krilo Islamske države koje je ranije objavljivalo video-snimke odsecanja glava talaca. Današnja poruka nije imala logo El Furkana.
Kendži Goto, koga džihadisti sada žele da zamene za ženskog bombaša samoubicu, za ovaj događaj krivi nesposobnost japanskog premijera u pregovorima sa Islamskom državom.
Zarobljeni Japanac u poruci kaže da džihadisti žele oslobađanje Sajide el Rishavi, žene bombaša samoubice, za koju se veruje da je povezana sa napadom na hotel u Jordanu 2005. godine.
Sajida el Rishavi je trenutno u zatvoru u Jordanu, a zbog napada na hotel je osuđena na smrt 2006. godine, ali je pokrenuta žalba, pa proces još uvek traje.
Japanska vlada je užasnuta video-snimkom i tvrdi da je pogubljenje "neprihvatljivo i nečuveno", javlja Rojters.
"Mi snažno zahtevamo hitno oslobađanje gospodina Kendžija Gotoa, bez štete", rekao je portparol japanske vlade Jošihide Suga.
U video-poruci objavljenoj u utorak, jedan pripadnik Islamske države na engleskom jeziku zapretio je da će ubiti dvojicu talaca, ukoliko terorističkoj organizaciji u roku od 72 sata ne bude isplaćeno 200 miliona dolara.
Posle toga, međutim, Islamska država više se nije oglasila, navedeno je ranije iz japanske vlade.
Oteti su 47-godišnji novinar Kendži Goto i osnivač privatne bezbednosne agencije Haruna Jukava (42).
Veruje se da je Goto otet u oktobru, a Jukava u avgustu prošle godine.
Japanski državljani su i ranije bili taoci ekstremnih grupa, ali vlada i japanske kompanije gotovo nikad nisu rekli da li je otmičarima dat novac kako bi ih oslobodili. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE: Džihadisti odsekli glavu i Japancu!

Izvor: Kurir, 24.Jan.2015

Japanska vlada je užasnuta video-snimkom i tvrdi da je pogubljenje "neprihvatljivo i nečuveno"..Pripadnici Islamske države odrubili su glavu Harunu, Jukavi jednom od dvojice Japanaca koje su danima držali kao taoce. Traže zamenu za drugog...Na internetu se pojavio video-snimak na kome se vidi kako...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.