Dva nova slučaja ebole u Liberiji, strah od epidemije

Izvor: Radio 021, 09.Jul.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva nova slučaja ebole u Liberiji, strah od epidemije

Liberijska vlada saopštila je danas da su registrovana još dva nova slučaja ebole, podstičući bojazan da bi epidemija koja je odnela na hiljade života, pre nego što je zaustavljena u toj državi, ponovo mogla da se rasplamsa.

Ova zapadnoafrička država je 30. juna saopštila da je jedan 17-godišnjak preminuo od ebole i da je prethodno zarazio dvoje ljudi, što su prvi slučajevi infekcije posle više od tri meseca. "Postoje dva nova potvrđena slučaja ebole u Liberiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Time je ukupno pet potvrđenih slučajeva", saopštilo je ministarstvo zdravlja, preneo je AFP.

Novooboleli, koji se leče u prestonici Monroviji, došli su iz istog sela u okrugu Margibi, gde je izbila prethodna epidemija, navelo je ministarstvo.

Par je bio u kontaktu sa 149 ljudi, većinom iz Margibija, ali i iz susednog okruha Montserado, koji uključuje Moroviju, grad od oko milion stanovnika, dodaje se u saopštenju.

Ebola je odnela više od 4.800 života u Liberiji, od izbijanja epidemije u martu 2014, a Svetska zdravstvena organizacija 9. maja proglasila je kraj epidemije, 42 dana posle poslednjeg potvrđenog slučaja.

Eksperti spekulišu da je tinejdžer koji je preminuo, možda bio zaražen potpuno novim sojem virusa, od životinje, a ne čoveka, kao prenosioca.

Liberijski Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da ne isključuju hipotezu da bi ta životinja mogao da bude pas.

Jedan od najsmrtonosnijih virusa poznatih čoveku, ebola, širi se preko direktnog kontaknta sa telesnim tečnostima zaražene osobe koja pokazuje simptome kao što su visoka temperatura i povraćanje.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.