Dva Palestinca poginula u izraelskom bombardovanju

Izvor: Politika, 05.Sep.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva Palestinca poginula u izraelskom bombardovanju

Dva Palestinca su poginula, jedan je ranjen u izraelskom bombardovanju tri tunela u pojasu Gaze, saopštili su danas bezbednosni zvaničnici Hamasa, koji kontroliše tu teritoriju.

Još dva Palestinca su nestala nakon bombardovanja, kasno u subotu, za koje je izraelska vojska saopštila da je odgovor na oružane napade hamasovaca.

Žrtve su identifikovane kao krijumčari koji su radili u jednom od tunela kroz koje je krijumčarena roba ispod granice pojasa Gaze i Egipta, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Asošiejted pres.

Izraelska vojska je potvrdila udare na dva tunela za krijumčarenje i treći, koji je, navodno, trebalo da posluži za ubacivanje ekstremista u Izrael. Armija je precizirala da je to bila odmazda za dva napada na Izraelce na Zapadnoj obali, prošle nedelje, u kojima je poginulo četvoro ljudi, a dvoje je ranjeno.

Nasilje je eskaliralo u trenutku kada su obnovljeni direktni mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca, posle skoro dve godine zastoja. Poznavaoci prilika navode da je Izrael odložio odgovor na te napade da ne bi ometao pregovore započete zvanično u četvrtak u Vašingtonu.

Izraelska vojska, inače odmah odgovora na napade Palestinaca.

Palestinski ekstremisti su u subotu ispalili raketu na jug Izraela, ali u tom napadu nije bilo povređenih.

Hamas ne učestvuje u pregovorima o miru i protivi se kompromisu s Izraelom. Ta islamistička organizacija koju SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom, očito pokušava da sabotira pregovore, kako je činila više puta u poslednjih 17 godina otkako je potpisan prvi privremeni izraelsko palestinski mirovni sporazum 1993. godine u Beloj kući.

Hamas kontroliše pojas Gaze od sredine 2007. godine, kada je pobedio snage lojalne umerenijem Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Fatah sada dominira samo na Zapadnoj obali.

I Abas i izrelski premijer Benjamin Netanijahu su, obnavljajući pregovore, izrazili želju da budu lideri koji će potpisati mirvni sporazum u roku od jedne godine, ali je jaz između dve strane dubok.

Tanjug

objavljeno: 05/09/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dva Palestinca poginula u izraelskom bombardovanju

Izvor: Blic, 05.Sep.2010

Dva Palestinca su poginula, jedan je ranjen u izraelskom bombardovanju tri tunela u pojasu Gaze, saopštili su danas bezbednosni zvaničnici Hamasa, koji kontroliše tu teritoriju...Još dva Palestinca su nestala nakon bombardovanja, kasno u subotu, za koje je izraelska vojska saopštila da je odgovor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.