Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državno usporavanje interneta

Teheran -- Internet provajderi u Iranu počeli su da usporavaju pristup svom servisu za privatna lica i internet-kafee.

To je posledica novih propisa koje je donela vlada Irana. Jedan državni zvaničnik je prošle nedelje izjavio da je Ministarstvo za telekomunikacije zabranilo provajderima da pružaju internet vezu bržu od 128 kilobajta u sekundi, javila je zvanična novinska agencija IRNA. Isti zvaničnik nije pružio nikakvo objašnjenje za tu odluku.

Tehničari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napominju da je brzina pristupa internetu od 256 kilobajta u sekundi i više sve češća u svetu. Iranski internet surferi sada će daleko sporije moći da sa interneta skidaju muziku i ostale sadržaje.

Za sada ovom merom nisu pogođene firme, već pojedinačni korisnici interneta i internet kafei.

Kritičari smatraju da će to ograničenje omesti rad studenata i istraživača, ali je u skladu sa onim što se smatra za akciju disciplinovanja medija, koju sprovodi vlada predsednika Mahmuda Ahmedinedžada.

"Ponovo je jedno od naznačajnijih sredstava za dolazak do informacija suočeno sa novim vladinim ograničenjima", ocenjuje tim povodom opocizioni list "Etamad-e Meli".

Vlasti su zabranile vodeći proreformski list i pokrenule kampanju protiv onih koji se ne pokoravaju zabrani gledanja televizijskih programa preko satelitskih antena.

Kritičari ukazuju na sve jači pritisak vlasti na opozicione novinare, akademske krugove i studente. Vlada demantuje te optužbe, ističući da je svaka kritika dobrodošla.

Zvaničnik ministarstva je, prenosi IRNA, izjavio da će odluka o usporavanju pristupa internetu biti na snazi sve dok ne budu doneti novi propisi za ADSL servis, koji ima brz pristup internetu.

Rojters napominje da nije jasno da li to znači da su ograničenja samo privremena.

Iran, inače, blokira neke veb-sajtove, uključujući sajt Bi-Bi-Sija na farsiju, zvaničnom jeziku te zemlje, jer vlasti u Teheranu smatraju taj britanski medij antiiranskim.

Satelitske antene u Iranu su od ranije zabranjene, jer vlasti smatraju da one u iranske domove unose "iskvarene" zapadne vrednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.