Drugi dan protesta i sukoba policije i demostranata

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2020, 22:12

Drugi dan protesta i sukoba policije i demostranata

Demonstranti, koji su se u centru Beograda nekoliko časova sukobljavali sa policijom, oko ponoći su se razišli a policija je rasterala poslednje grupe u Bulevaru kralja Aleksandra i u blizini Tašmajdanskog parka.

U toj intervenciji policija je pretukla reportera agencije Beta, iako se legitimisao i rekao im da je na novinarskom zadatku. Oni su ga tukli i na zemlji, a takođe su se vraćali da ga tuku, pa je zadobio povrede glave i uputio se ka Urgentnom centru gde će lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << utvrditi stepen povreda.

Nakon te intervencije, u kojoj je korišćena i velika količina suzavca, više nema većih organizovanih grupa demonstranata u širem centru Beograda.

Policijaci i dalje kontrolišu punktove kod Pravnog fakulteta, ispred Doma Narodne skupštine, kod Doma omladine, na Trgu Republike i na Terazijama.

Centrom grada kruže policijska vozila, oklopni automobili i kombi vozila.

Policija suzavcem na demonstrante na platou ispred crkve Svetog Marka i u Tašmajdanskom parku

Pripadnici policije ispalili su oko 22.30 časova više patrona suzavca na demonstrante okupljene na platou ispred crkve Svetog Marka i u Tašmajdanskom parku.

Kako je javio reporter agencije Beta, policija je raspoređena na raskrsnici kod crkve na kojoj su ranije bili demonstranti dok su se učesnici protesta povukli na plato ispred crkve i u Tašmajdanski park.

Novo okupljanje ispred Skupštine Srbije, mladi nose drveni krst i zastave s likovima svetaca

Grupa od nekoliko stotina, uglavnom mladih ljudi, stigla je oko 22 časa ispred Skupštine Srbije, noseći veliki drveni krst i zastave s likovima srpskih svetaca.

Oni su zastali na 30-ak metara od velikog kordona policije opremljenog za razbijanje demonstracija.

Skandiraju "Miran protest" dok se u blizini čuju jake eksplozije "topovskih udara" i ispaljivanja suzavca.

Oni pričaju sa pripadnicima policije a tokom šetnje do platoa ispred Skupštine Srbije, skandirali su "Ne damo svetinje!" i uzvikivali parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U međuvremenu je postavljen još jedan kordon policije, u okolnim ulicama su oklopna vozila "hamvi" a situacija je trenutno mirna.

Razišla se većina ispred Skupštine Srbije, grupe potisnute do Crkve Svetog Marka i ka Dorćolu

Većina učesnika večerašnjih demonstracija u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine, razišla se nešto posle 21.30 časova iz okolnih ulica.

Međutim, grupa demonstranata ostala je nedaleko, na rasksnici kod Crkve Svetog Marka.

Oni uzvikuju parole protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pevaju pesme o Kosovu.

Policija je postavila kordon kod zgrade Glavne pošte i Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra.

Tu su parkirana i oklopna vozila "hamvi" i policijske marice.

S druge strane uzvici, topovski udari, pirotehnika i sirene čuju se iz pravca Dorćola, niže ka Dunavu, na koju stranu je potisnuta druga grupa demonstranata.

Stigla policija na konjima, Žandarmerija rasterala demonstrante sa platoa

Pripadnici Žandarmerije, pojačani policijskom konjicom, rasterali su oko 20.40 časova demonstrante sa platoa ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Žandarmi, među kojima ima i onih sa službenim psima, napravili su kordon oko zgrade parlamenta a demonstranti su se povukli ka okolnim ulicama.

Oni gađaju policiju bakljama a zapaljeno je i nekoliko kontejnera.

Kako je javio reporter agencije Beta, Žandarmerija je postrojena i u Dečanskoj ulici ispred zgrade Novosti dok je na stepenište ispred parlamena pristiglo i vozilo Hitne pomoći.

Ubacite i da je kolona oklopnih hamvija ispred ulaza u Skupštinu, odakle kreće u Dečansku ulicu.

Sukobi su počeli nešto pre 20.30 časova kada su demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli da gađaju pripadnike Žandarmerije kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara.

Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu Srbije sklonili deo metalne ograde koja ih je odvajala od policije i policajce.

Oni su u više navrata pokušalii da se popnu do ulaza ali ih je Žandarmerija odbila ispaljujući suzavac.

Policajci su bacili suzavac i podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji doleću, a demonstranti ih protiskuju prema samom ulazu u zgradu.

Demonstranti ispunili plato ispred Doma Narodne skupštine Srbije

Na plato ispred Doma Narodne skupštine Srbije i dalje pristužu ljudi, a trenutno je ispunjen prostor između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte.

Okupljeni skandiraju protiv vlasti, posebno protiv predsedika Srbije Aleksandra Vučića, a ispred Skupštine je raspoređena žandarmerija.

Incidenata između demonstranata i policije za sada nema.

Nešto posle 19 časova je napadnut lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović kome je povređena glava, a tročlana ekipa Radio televizije Srbije je vređana, posle čega se udaljila sa platoa.

Protest je počeo oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, na poziv Saveza za Srbiju (SzS), a zbog "iživljavanja vlasti nad građanima" i najavljenog uvođenja policijskog časa u glavnom gradu zbog rasta broja inficiranih korona virusom.

Sa platoa su okupljeni otišli ispred Skupštine Srbije gde su iz raznih pravaca došli i drugi građani koji pristužu i dalje.

Onemogućen je saobraćaj Trgom Nikole Pašića, delovima ulica Takovske i Kneza Miloša, i Bulevarom kralja Aleksandra do oko Crkve Svetog Marka.

Počeo protest SzS; Veselinović: Biće ovo duga noć

U Beogradu je oko 18 časova počeo protest Saveza za Srbiju (SzS) zbog kako su naveli, "iživljavanja vlasti nad građanima" i najavljenog uvođenja policijskog časa u glavnom gradu zbog rasta broja inficiranih korona virusom.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta okupilo se stotinak građana kojima se u 18 časova iz pravca Vasine ulice, priključila grupa od oko stotinak pripadnika Dveri predvođenih liderom tog pokreta Boškom Obradovićem.

Od lidera Saveza za Srbiju, protestu prisustvuju i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Veselinović je agenciji Beta rekao da će se posle uvodnog obraćanja, učesnici skupa uputiti ka Predsedništvu Srbije.

"Ovo će biti duga noć", kazao je Veselinović.

Obraćajući se okupljenima, Veselinović je zatražio hitno imenovanje "depolitizovanog" Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, odgovornost policijskih i rukovodilaca Žandarmerije zbog kako je rekao, "brutalne primene sile" nad građanima na sinoćnjem protestu u Beogradu kao i hitno puštanje uhapšenih građana i "objektivno" izveštavanje RTS o tom protestu.

"Ovaj Krizni štab je izgubio poverenje zbog dirigovanog odlučivanja Aleksandra Vučića. Svi članovi štaba treba da odgovaraju a njega više ne mogu da čine Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević i Branimir Nestorović već stručnjaci poput Zorana Radovanovića i Radeta Panića", rekao je Veselinović.

Zatražio je da se utvrdi odgovornost direktora policije Vladimira Rebića i načelnika beogradske policije i Žandarmerije koje je optužio da su "komandovali sinoćnim brutalnim prebijanjem građana".

Ocenio je da je "ceo svet" sinoć video "brutalnost policije i parapolicije" tokom protesta u Beogradu.

"Narod neće da trp laž i brutalnost", dodao je jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Nakon obraćanja, lideri SzS se su uputili ka Predsedništvu Srbije gde će po Veselinovićevim rečima, biti održan protest građana.

"Mi protestom ne upravljamo već građani. Tražimo ispunjenje zahteva, ali nećemo biti ni na prvoj liniji ni na začelju", rekao je Veselinović.

Protestu prisustvuju i lider Narodne stranke Vuk Jeremić i lider DS Zoran Lutovac.

Ispred Doma Narodne Skupštine Srbije oko 18:30 počeo je protest na koji iz raznih pravaca dolaze stotine uglavnom mladih ljudi, a iz parka Skupštine izlaze snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Saobraćaj Bulevarom kralja Aleksandra i Trgom Nikole Pašića je onemogućen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.