Doživotni zatvor za 35 političara

Izvor: B92, 17.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doživotni zatvor za 35 političara

Etiopija

Adis Abeba -- Sud u Etiopiji osudio 35 političara i aktivista na doživotni zatvor.

Osuđenima su oduzeta i politička prava, a sve zbog podsticanja nasilja radi obaranja vlasti. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu za neke od optuženih, među kojima su lideri etiopske opozicije. Pet optuženih osuđeno je u odsustvu. Osam optuženih dobilo je presude od 18 meseci do 18 godina zatvora, izjavio je sudija Adil Ahmed.

Etiopski mediji javili su večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su osuđenici tražili pomilovanje od predsednika Girme Voldegirogisa, a mogu da ulože žalbu Vrhovnom sudu.

Među osuđenima na doživotnu robiju su lider opozicione Koalicije za jedinstvo i demokratiju Hailu Šavel, bivši gradonačelnik Adis Abebe Beršanu Nega i bivši izaslanik Ujedinjenih nacija i nekadašnji univerzitetski profesor u SAD Jakob Hajlemariam.

Suđenje je počelo u decembru 2005, posle nasilnih demonstracija nakon parlamentarnih izbora za koje su i strani posmatrači ocenili da su bili nepravilni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.