Donald Tusk: političke špekulacije su nedopustive

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donald Tusk: političke špekulacije su nedopustive

20.01.2011. -

Verzije poljske opozicije o planiranom terorističkom aktu ili ubistvu usled kojeg su u avionskoj nesreći kod Smolenska poginuli predsednik Poljske Leh Kačinjski i još 95 ljudi su neodržive. Ovo je u sredu na zasedanju poljskog Seima izjavio premijer-ministar Donald Tusk.

Praktično, Tuskove reči predstavljaju odgovor na jučerašnju izjavu rukovodilaca poljske državne komisije za ispitivanja uzroka nesreće. Oni su pokušali da deo odgovornosti za tragediju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << prebace na dispečere smolenskog aerodroma. Po verziji članova komisije, dispečeri nisu informisali posadu TU-154 o lošim vremenskim uslovima i rezervnim aerodromima, bili su pod „pritiskom". Međutim, to je u potpunosti opovrgnuto transkripcijom svih razgovora dispečera, u kojima je učestvovala posada „glavnog aviona" Poljske, do trenutka njegovog pada, a koja je objavljena na sajtu Međudržavnog aviacionog komiteta (MAK). Sama činjenica objavljivanja ovog dokumenta je bez presedana: na njemu stoji natpis „ne sme se objavljivati". Transkripcija razgovora je pokazala: dispečeri su upozoravali posadu predsedničkog TU-154 o tome da su uslovi za primanje aviona nepovoljni i više puta su predlagali da se ode u drugi krug.

Ali, verovatno su izjave poljskog premijera pre svega upućene predstavnicima opozicije, koji tragediju kod Smolenska koriste u političke ciljeve. Uoči parlamentarnih izbora nesreća kod Smolenska je za njih postala džoker, deo predizborne kompanije. Tusk je istakao da oni koji ističu verzije o „planiranoj" nesreći nemaju za cilj da saznaju istinu o tragediji, već da „steknu neprijatelja na međunarodnoj sceni". Poljski premijer ovakvo ponašanje smatra nedopustivim.

Argumentacija ovih političara se ne zasniva na objektivnim informacijama, već na antiruskoj retorici, negativnim emocijama, kojima „zaražavaju" svoje pristalice. Ovo je u intervjuu za „Glas Rusije" izjavio glavni urednik uglednog poljskog nedeljnika „Pšeglond" Jerži Domanjski.

U svakoj zemlji u kojoj se održavaju izbori partija koja odlazi, ili ona koja želi da zadrži ili da dobije vlast, neštedimice koristi sve elemente koji mogu da osvoje simpatiju birača. Na primer, stranka „Pravo i pravednost" u ovakvoj intepretaciji nesreće kod Smolenska vidi šanse da pridobije antiruske nastrojene birače, koji ignorišu činjenice i istinu. Nezavisno od toga kakva je Rusija danas, kakvo je njeo uređenje, kakve su namere i odnosi s Poljskom. Ovakva vrsta agresije se često sreće u svetu, ali takva želja da se laže – mnogo ređe. Imamo mnogo sručnjaka, koji vide uzroke tragedije u dejstvima poljske strane, ali se ponekad njihovi glasovi ne čuju, nadglasavaju ih oni koji jače viču.

Bez obzira na to, objavljivanje transkripcije razgovora dispečera pokazalo je da uzroci tragedije uopšte nisu izazvani radnjama ruskih dispečera. I u Poljskoj se sve jasnije čuju glasovi u prilog izveštaju MAK. Novinari pozivaju ljude da se pomire s istinom da je za tragediju odgovorna sama Poljska. A savetnik predsednika Poljske Roman Kuznjar je izjavio da su dispečeri do samog kraja pokušavali da upozore posadu na sletanje, ali je ona „dosledno, hladne glave" preduzimala radnje, koje su dovele do nesreće.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.