Dojče vele: EU se svađa oko Bregzita

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2018, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: EU se svađa oko Bregzita

Evropska unija se svađa oko Bregzita, navodi Dojče vele u analizi neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, ističući da nemačka kancelarka Angela Merkel traži kooperativnost u pregovorima oko Bregzita, dok britanska premijerka Tereza Mej od Evropljana traži ustupke. 

Istovremeno, napominje Dojče vele, nastavljaju se i prepirke oko izbeglica.

Ocenjujući da Merkelova želi da govori samo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << o pozitivnim stvarima, kao što je pitanje bezbednosti, Dojče vele ističe da nemačka kancelarka ne govori o ekonomskim vezama.

S druge strane, ukazuje, Mejova želi zajedničko tržište robe, na šta EU ne želi da pristane.

"Angela Merkel želi da se pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije odvijaju u dobroj atmosferi. S obzirom na to koliko je rasprava kontroverzna, to je prilično veliki zahtev. Pregovarači, doduše, uglavnom uspevaju da ostanu u diplomatskim okvirima, ali navodno je izmedu Mišela Barnijea, koji pregovara u ime Brisela, i njegovog britanskog kolege već bilo varnica: britanski ministar za Bregzit Dominik Rab ume žestoko da nasrće na evropske pozicije", ističe Dojče vele.

Podseća i da je Tereza Mej rekla da je britanska vlada u razgovorima "razradila nove pozicije", te da je izrazila uverenje da će se, uz dobru volju i angažman, postići sporazum koji će biti dobar za obe strane.

Međutim, kako ocenjuje, to će ići teško zbog toga što se stavovi dveju strana delimično međusobno isključuju.

"A posebno zapinju kada je reč o irskoj granici", napominje Dojče vele ističući da Barnije namerava da predstavi novi predlog prema kojem bi kontrola robe ubuduće mogla da se obavlja i u lukama, daleko od granice, ili tehničkim registrovanjem.

"Evropska unija na taj nacin izlazi u susret britanskoj strani, ali London ipak po tom pitanju i dalje ostaje principijelan i ne želi da prihvati granicu u irskom moru, čak i ako bi ona bila tamo samo teoretski", navodi Dojče vele.

S druge strane, napominje, zahtev Tereze Mej prema kojem bi zajednicko tržište postojalo samo za robu, što britanska premijerka vidi kao jedino pravo rešenje (Chequers plan), prelazi crvenu liniju EU.

"U Salcburgu, međutim, to niko ne govori otvoreno, jer premijeri žele da njihova britanska koleginica ''preživi'' stranački kongres konzervativaca koji se održava za 10 dana, odnosno da preživi napade jastrebova medu bregzitovcima", ukazuje Dojče vele.

Istovremeno, navodi, predsedavajući Saveta EU Donald Tusk pokušava da probudi savest kod šefova vlada članica EU kada su u pitanju izbeglice.

Ukazujući da je ove godine u Evropu stiglo manje od 100.000 izbeglica, odnosno manje nego pre izbijanja izbegličke krize, Tusk je pozvao članice da se sada koncentrišu na rešavanje onih problema koji zaista postoje.

"Ne smeju se, naglasio je, stvarati dva tabora – s jedne strane oni koji traže rešenja, a s druge oni koji ''koriste situaciju za svoje političke igrice", poručio je Tusk.

Iako, tvrdi Dojče vele, nije spomenuo nikakva imena, može se pretpostaviti da je mislio na Madajrsku, Poljsku i Italiju.

Navodi i da austrijski kancelar Sebastijan Kurc sebe vidi kao predvodnika pokreta koji insistira na odbrani od bilo kakve migracije i da se zalaže za jačanje jedinica granične službe EU Fronteks, kao što je dogovoreno u junu kako bi se stalo na kraj ilegalnoj migraciji preko Sredozemnog mora.

Podsećajući da je EK u Briselu izradila predlog koji predviđa finansiranje Fronteksa i povećanje broja njegovih službenika na 10.000, Dojče vele ističe da je Kurc rekao da u Italiji, Grčkoj i Španiji postoje strahovi da bi to moglo da im oduzme deo suvereniteta.

I mađarski premijer Viktor Orban, napominje, ponovo je imao zamerke na račun Fronteksa.

"To je naš posao", rekao je Orban navodeći da mu ne treba pomoć pri zaštiti mađarskih granica.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BREGZIT I MIGRANTI CEPAJU EU: Sastanak lidera Unije u Salcburgu će mnogima zadati glavobolje! Ne popuštaju ni Merkelova ni Mejova!

Izvor: Kurir, 20.Sep.2018

Evropska unija se svađa oko Bregzita, navodi Dojče vele u analizi neformalnog samita lidera EU u Salcburgu, ističući da nemačka kancelarka Angela Merkel traži kooperativnost u pregovorima oko Bregzita, dok britanska premijerka Tereza Mej od Evropljana traži ustupke.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.