Izvor: B92, 23.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o novoj austrijskoj vladi

Beč -- Dve najveće austrijske partije, socijaldemokrate i konzervativci, dogovorili su se, suočeni s ekonomskom krizom, da ponovo obrazuju vladu.

Na septembarskim parlamentarnim izborima, dve najveće austrijske partije ostvarile su zajedno najgori rezultat od Drugog svetskog rata nakon što su neprestani sporovi u prethodnoj koalicionoj vladi oterali birače ka ekstremnoj desnici.

Nadiranje ekonomske krize ih je, međutim, nateralo da pokušaju da obrazuju konstruktivnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savezništvo pod novim liderstvom.

"Više nego ikad, Austriji je potrebna vlada koja na probleme našeg vremena može reagovati pravim odgovorima", rekao je lider stranke desnog centra, Narodne partije Jozef Prel.

Očekuje se da lider socijaldemokrata Verner Fajman bude kancelar s obzirom da je njegova partija na septembarskim izborima osvojila najviše glasova.

Prel je rekao da imena ministara neće biti saopštena pre ponedeljka. Njegovi konzervativci su u teškim pregovorima uspeli da dobiju najbitnija ekonomska ministarstva iako su na izborima bili drugi.

Prel je naveo da će njegova partija voditi ministarstva finansija, ekonomije, spoljnih poslova i pravde. Sadašnja šefica diplomatije Ursula Plasnik ne bi trebalo da vodi to ministrstvo u novoj vladi.

Neravnoteža u raspodeli ministarstava je jedan od činilaca koji su doveli do raspada prethodne koalicije, a analitičari ocenjuju da ni novo savezništvo neće biti harmoničnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.