Izvor: Mondo, 30.Maj.2016, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diktator iz Čada više neće videti slobodu

Bivši diktator iz Čada Hisen Habre proglašen je danas na sudu u Senegalu krivim za zločine protiv čovečanstva i osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Foto: Screenshot

"Hisene Habre, ovaj sud vas proglašava krivim za zločine protiv čovečnosti, silovanje, prisilno ropstvo i kidnapovanje", navodi se u presudi koju je pročitao predsedavajući Specijalnog suda u Senegalu Gberdao Gistav Kam, a prenela je agencija AFP.

Habre je osuđen za mučenje i smrt >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << hiljada svojih političkih protivnika tokom svoje osmogodišnje vladavine, počev od 1982. godine.

Tom presudom je okončana 16-godišnja borba žrtava i boraca za zaštitu ljudskih prava da bivšeg diktatora iz Čada dovedu pred lice pravde u Senegalu, gde je on pobegao nakon što je 1990. svrgnut sa vlasti državnim udarom.

Habre je svoje suđenje po optužbama za ratne zločine nazvao politički motivisanim.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.