Desničar Žair Bolsonaro novi predsednik Brazila

Izvor: RTS, 29.Okt.2018, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desničar Žair Bolsonaro novi predsednik Brazila

Žair Bolsonaro novi je predsednik Brazila pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju pobedio levičara Fernanda Hadada.
Vrhovni izborni tribunal Brazila proglasio je Bolsonara novim predsednikom najveće latinoameričke države, prenosi AP.

Na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova, Bolsonaro je osvojio 55,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odsto, dok je Hadad iz Radničke partije dobio 44,5 odsto glasova, preneo je AP.
Na plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru građani ispaljuju vatromete, dok ulicama vozači slave uz zvuke sirena na automobilima.
U Sao Paulu su se građani okupili na centralnoj aveniji, noseći transparente i zastave. U jednom trenutku došlo je do koškanja između pristalica Bolsonara i Hadada, pa je reagovala policija i razdvojila ih.
Ankete uoči izbora su ukazivale da je Bolsonaro favorit.
Bolsonara je kandidovala konzervativna Socijal-liberalna partija, a u štampi ga često nazivaju "brazilskim Trampom".
To poređenje je i sam koristio tokom kampanje, zalažući se za pravo Brazilaca da slobodno nabavljaju i nose oružje, zaštitu nacionalne privrede i ograničavanje uticaja Kine.
Skeptično se odnosi prema potrebi da se insistira na pravima manjina i društvenim mrežama daje prednost u odnosu na tradicionalne medije.
Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je Žaira Bolsonara kako bi mu čestitao na izbornoj pobedi, objavila je Bela kuća i navela da su njih dvojica izrazila snažnu posvećenost zajedničkom radu, prenosi Rojters.
Navodi se da su se Tramp i Bolsonaro složili da "rade rame uz rame kako bi poboljšali živote ljudi u SAD i Brazilu". 
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Bolsonaru pobedu na predsedničkim izborima, izrazivši očekivanje da će se odnosi dve zemlje i dalje razvijati. 
Inače, bivši vojni kapetan je tokom kampanje obećavao borbu protiv korupcije i govorio da će okončati političku trgovinu u brazilskoj politici. Uveren u pobedu najavio je i smanjenje broja ministarstava sa 29 na 13 kako bi suzbio korupciju i nepotizam.
Bolsonaro je u prvom krugu pre dve nedelje među 13 kandidata osvojio ubedljivih 46 odsto glasova.
On je tokom predizborne kampanje teško ranjen u pokušaju atentata, ali se brzo oporavio posle operacije.
Po mišljenju mnogih Brazilaca, njemu u prilog ide to što, bez obzira na dug politički život, nikad nije bio na nekoj važnijoj funkciji niti je bio povezan sa nekim od ključih igrača, odnosno nije umešan u korupciju.
On ima i dosta protivnika koji mu zameraju da ima autoritarne sklonosti.
S druge strane, bivši gradonačelnik Sao Paula Fernando Hadad, čiji je glavni moto "Hadad - to je Lula", našao se na meti tužilaštva koje je pokrenulo postupak protv njega.
Optužen je da je 2012. nezakonito prisvojio 635.000 dolara od jedne građevinske kompanije i novac iskoristio za predizbornu kampanju obećavši menadžmentu kompanije pomoć u zaključivanju ugovora.
On te optužbe odbacuje i tvrdi da su politički motivisane.
U zemlji od 210 miliona stanovnika, pravo glasa imali su građanii stariji od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18-69 godina.
Inauguracija novog šefa države predviđena je za 1. januar 2019. godine.
U periodu od 2000-2012. Brazil je bio najbrže rastuća ekonomija u svetu, ali recesija je pogodila ovu zemlju 2014, i otada privredni rast stagnira. Članica je grupe BRIKS u kojoj su još Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naslovna strana magazina objasnila kako će izgledati BUDUĆNOST NAJVEĆE LATINOAMERIČKE ZEMLJE pod vođstvom "brazilskog Trampa"

Izvor: Blic, 29.Okt.2018

Desničar Žair Bolsonaro novi je predsednik Brazila pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju pobedio levičara Fernanda Hadada. Zbog njegove očekivane pobede, čileanski satirični magazin "The Clinic" je pre nekoliko dana na naslovnici dao svoje predviđanje u kom pravcu će ići najveća...

Nastavak na Blic...

Žair Bolsonaro: Desničar pobedio na predsedničim izborima u Brazilu

Izvor: Danas, 29.Okt.2018

ReutersBolsonaro je pobedio sa više od 10 odsto prednosti Krajnje desničarski kandidat Žair Bolsonaro osvojio je veliku pobedu na predsedničkim izborima u Brazilu. Bolsonaro je osvojio 55,2 odsto glasova naspram 44,8 odsto, koliko je dobio Fernando Hadada iz levičarske radničke partije, izviestio...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.