Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset povređenih u Izraelu

Tel Aviv -- Prvi samoubilački napad palestinskih terorista, od kako je Izrael započeo i dovršio proces iseljavanja 21 naselja u pojasu Gaze.

Najmanje deset osoba je ranjeno u samoubilačkom napadu koji se dogodio jutros na glavnoj autobuskoj stanici u gradu Berševi, na jugu Izraela, saopštila je policija. Bombaš samoubica, koji je poginuo u napadu, pokušao je da uđe na glavnu autobusku stanicu, ali su ga u toj nameri sprečili pripadnici snaga bezbednosti.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima očevidaca, samoubica je u tom trenutku aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi ranivši deset osoba, među kojima dve imaju teške povrede. "Izbegli smo smrtonosni napad zahvaljujući trezvenosti jednog vozača autobusa koji napadača prethodno nije pustio da uđe u autobus", izjavio je državnom radiju komandir policije.

Oružani ogranak Islamskog džihada, Brigade Al-Kods, zapretio je da će uslediti "brz i ozbiljan odgovor" na teritoriji Izraela, nakon što je izraelska vojska u sredu ubila petoricu palestinskih aktivista, koji su bili pripadnici tog radikalnog ogranka.

Izrael je zatražio danas od palestinske uprave da preduzme "odlučne mere", jer će u suprotnom čitav mirovni proces biti doveden u opasnost. "Ono što se danas dogodilo je rezultat odsustva bilo kakve akcije od strane Palestinske uprave. Mi se povlačimo iz pojasa Gaze, ali ako Palestinci žele nastavak mirovnog procesa, moraju da preduzmu odlučne mere protiv terorističkih grupa", izjavio je portparol izraelske vlade Avi Pazner.

Inače, izraelska vlada odobrila je danas plan raspoređivanja 750 egipatskih vojnika na granicu između pojasa Gaze i Egipta, u cilju sprečavanja krijumčarenja oružja na palestinsku teritoriju.

Razmeštanje egipatskih snaga smatra se ključnim za plan povlačenja izraelske vojske iz graničnog pojasa, poznatog i pod nazivom put "Filadelfija", koji se proteže duž granice između Egipta i pojasa Gaze. Izraelske vlasti su ranije najavile da će povući vojsku iz pojasa Gaze do sredine septembra. Prema sporazumu o novom bezbednosnom režimu u pograničnom području, koji su Izrael i Egipat potpisali prošle nedelje, kontrolu nad tim područjem trebalo bi da preuzmu egipatski vojnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.