Demonstranti u Atini parolama prekrili bedeme Akropolja

Izvor: Blic, 04.Maj.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti u Atini parolama prekrili bedeme Akropolja

Demonstranti u Atini danas su parolama prekrili bedeme Akropolja, najslavnijeg spomenika zemlje, u znak protesta zbog novih oštrih mera štednje zbog kojih danas pokreću štrajkove širom Grčke.

Stotinak demostranata iz Grčke komunističke partije probili su u zoru zaključane kapije Akropolja i na bedeme drevne tvrđave istakli parole na grčkom i engleskom sa pokličem: "Narodi Evrope - Ustajte."

Grčka vlada je objavila nove mere smanjena troškova do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2012. godine u visini od 30 milijardi evra (40 milijardi dolara) da bi osigurala vitalni paket zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i drugih 15 država EU koje koriste evro. Nove mere znače nova smanjenje penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i dodatne poreze.

Državni činovnici, uključujući nastavnike u školama i bolničko osoblje, počeli su danas 48-časovni štrajk, sa protestnim marševima kasnije danas.

Radnici u privatnom sektoru traba da im se pridruže sutra u generalnom štrajku koji će, kako se očekuje, zaustaviti sve poslove širom Grčke i paralisati avionski i javni prevoz. Vlasnici prodavnica kažu da će takođe obustaviti rad i zatvoriti radnje na jedan dan.

Pod dugom od 300 milijardi evra i budžetskim deficirom od 13,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, Grčka je u mukama da sredi svoje finansije i bila na manje od tri sedmice od insolventnosti kada su se zemlje evrozone i MMF složili da aktiviraju 110 milijardi evra za spasavanje Atine.

Grčkoj je prva tranša pomoći neophodna pre 19. maja kada za naplatu dospeva 8,5 milijardi evra njenih desetogodišnjih obveznica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.