Demonstranti ispred francuske ambasade u Burkini Faso VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 01.Okt.2022, 22:36

Demonstranti ispred francuske ambasade u Burkini Faso VIDEO/FOTO

Kapetan armije Burkine Faso Ibrahim Traore danas je svrgnuo predsednika potpukovnika Pola-Anrija Damibu i raspustio vladu u drugom državnom udaru za osam meseci

Traoreovo saopštenje koje je pročitano sinoć na nacionalnoj televiziji, preneo je Rojters. Komandant armije Burkine Faso Ibrahim Traore pozvao je danas suprotstavljene frakcije u oružanim snagama da prekinu neprijateljstva i nastave pregovore.

Traore je rekao da je grupa oficira koja je pomogla Damibi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osvoji vlast u januaru odlučila da ga smeni zbog nesposobnosti da postigne sporazum sa islamskim pobunjenicima.

Pucnjava je odjeknula danas u glavnom gradu Burkine Faso, devet meseci nakon što je demokratski izabrani predsednik svrgnut sa vlasti.

AP navodi da je prošle nedelje Damiba otputovao u Njujork gde se obratio Generalnoj skupštini UN, kada je branio svoj januarski puč kao "pitanje opstanka nacije", čak iako je to bilo "možda za osudu" po međunarodnoj zajednici.

Januarski državni udar u Burkini Faso usledio nakon sličnih preuzimanje vlasti u Maliju i Gvineji, a nijedna od tih vladajucih hunti nije objavila datum za nove izbore, dok je Damiba prošle sedmice rekao da će tranzicija u njegovoj zemlji potrajati još gotovo dve godine.

Demonstranti su se danas okupili ispred francuske ambasade u prestonici Burkine Faso nakon što su pristalice komandanta armije Ibrahima Traorea, koji je u petak izvršio državni udar, optužile Francusku za pruža utočište svrgnutom predsedniku zemlje Polu-Anriju Damibi.

Francuski zvaničnici su odlučno demantovali tvrdnje pristalica Traorea, prenosi AP.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju demonstrante sa upaljenim bakljama ispred francuske ambasade.

Traore je, u prvom pojavljivanju pred javnošću, izjavio za Glas Amerike da je Damiba bezbedan i da neće biti povređen.

Stejt department je izrazio duboku zabrinutost zbog poslednjih dešavanja u Burkini Faso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obračuni u Burkini Faso nakon puča

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2022

Oružani obračun u glavnom gradu Burkine Faso nastavljen je danas nakon što je grupa vojnih oficira zbacila potpukovnika Pola Anrija Sandaoga Damibe koji je preuzeo vlast u puču pre devet meseci.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.