Demonstracije u Madridu zbog mera štednje

Izvor: Blic, 15.Sep.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije u Madridu zbog mera štednje

Desetine hiljada Španaca iz svih delova zemlje okupilo se danas u centru Madrida protestujući zbog mera štednje i povećanja poreza u zemlji, koja je već opterećena visokom stopom nezaposlenosti i recesijom.

Nastavnici, medicinske sestre i radnici socijalnih službi preplavili su centralni gradski trg izvikujući parole i noseći transparente na kojima je pisalo "Dosta!".

Protest je organizovan dan nakon što je Španija saopštila da će krajem septembra predstaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nove ekonomske reforme za koje se očekuje da će sadržati dodatne mere štednje.

Novo smanjenje budžeta za zdravstvo, obrazovanje i socijalne službe, doživljava se kao uvod u ekonomski program koj će Španija morati da sprovede u zamenu za sredstva Evropske centralne banke, kako bi smanjila troškove otplate kredita.

Učesnici protesta su naveli da strahuju za budućnost dece u zemlji u kojoj je svaki četvrti radnik nezaposlen.

- Španija se vratila u 50-te, kada su Španci morali da idu u Nemačku u potragu za poslom - rekla je nastavnica Adelaida Livijano (50), dodajući da je polovina njenih učenika počela školsku godinu bez knjiga zbog problema sa subvencijama.

Madrid je u julu najavio paket mera štednje i povećanja poreza vredan 56 milijardi evra ali mnogi ekonomisti očekuju da Španija ipak neće uspeti da ispuni planirano smanjenje deficita i da će joj biti potrebna nova pomoć, pored već dobijenih 100 miljardi evra kako bi smanjila visoke troškove otplate duga.

Svakodnevni troškovi oput onih za grejanje, telefon i odeću i slično su početkom meseca porasli zbog povećanja PDV-a.

Povezane vesti: Očajni grčki policajci u znak protesta zbog mera štednje stali na vešala ECB objavila detalje novog plana o kupovini obveznica Ekonomski šefovi EU u ponedeljak pred Evropskim parlamentom Španski "Robin Hud" predvodi marš protiv štednje Španski poslanik "jedva preživljava" sa 5.100 evra mesečno

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Špancima je dosta štednje

Izvor: Mondo, 15.Sep.2012

Desetine hiljada Španaca iz svih delova zemlje okupilo se danas u centru Madrida protestujući zbog mera štednje i povećanja poreza u zemlji, koja je već opterećena visokom stopom nezaposlenosti i recesijom...Nastavnici, medicinske sestre i radnici socijalnih službi preplavili su centralni gradski...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.