Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteovoj oduzeta reč zbog emocija

Glavnu tužiteljku sudsko veće prekinulo jer je umesto o proceduralnim pitanjima, krenula sa uvodnim napomenama HAG – Sudsko veće Haškog tribunala prekinulo je juče, na početku suđenja sedmorici oficira Vojske Republike Srpske za genocid i zločine u Srebrenici, govor glavne tužiteljke Karle del Ponte pošto je ocenilo da ona, protivno ranijem nalogu veća, drži uvodnu reč.

Za genocid nad muslimanskim muškarcima u Srebrenici, u julu 1995, optuženi su Vujadin >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin. Generalima Milanu Gveru i Radivoju Miletiću, koji su obuhvaćeni istom optužnicom, na teret se stavljaju zločini protiv čovečnosti u Srebrenici i Žepi.

Veće predsedavajućeg Karmela Ađijusa sa Malte oduzelo je reč Karli del Ponte, pošto je ocenilo da se ona ne drži naloga da otvaranje procesa bude posvećeno proceduralnim pitanjima, a da tužioci uvodnu reč iznesu 21. avgusta. Del Ponteovoj je, po ranijoj odluci, bilo dozvoljeno da se nakratko obrati veću.

Ona je govor započela rečima: "Ranije ove sedmice bila sam u Potočarima na tužnoj svečanosti obeležavanja 11. godišnjice zločina u Srebrenici. Stajala sam sa hiljadama ožalošćenih, većinom žena, tokom pokopavanja 500 muškaraca, od kojih je najmlađi imao 15, a najstariji 79 godina... Oni su položeni pored 2.000 žrtava u Memorijalnom centru Potočari..."

U tom trenutku, zastupnici odbrane su prekinuli Del Ponteovu, ulažući energične prigovore da glavna tužiteljka, uprkos nalogu veća, izlaže uvodnu reč, služeći se "emocijama" i da to mora učiniti 21. avgusta.

Advokat optuženog Beare, Džon Ostojić primetio je da Del Ponteova, istovremeno, drži i završnu reč.

Sudije su, posle konsultacija, dozvolile Del Ponteovoj da nastavi pod uslovom da njeno izlaganje nije deo uvodne reči optužbe.

Napominjući da je "zapanjena" prigovorima odbrane, tužiteljka je, međutim, odgovorila da svoj govor smatra "uvodnim napomenama" i delom uvodne reči, što je primereno početku suđenja. "Ja sam glavna tužiteljka i imam pravo da govorim na početku suđenja... Ono što vi možete odlučiti jeste da mi kažete da se uvodna reč ne može podeliti na dva dela i da moram održati govor 21. avgusta... U mom govoru nema emocija, dragi branioci, uopšte nema – to su samo činjenice", naznačila je Del Ponteova, povišenim glasom i gestikulirajući, što je među posmatračima procesa izazvalo smeh.

Sudsko veće je zatim promenilo odluku i Del Ponteovoj saopštilo da sa uvodnim napomenama može nastaviti 21. avgusta.

Beta

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.