Izvor: B92, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Guht: Belgija neće nestati

Brisel -- Nema razloga za strahovanje da će država nestati, rekao je belgijski šef diplomatije Karel de Guht.

Napore da se sastavi vlada blokirale su svađe francuskog i flamanskog govornog područja Belgije posle izbora 10. juna. Koalicioni pregovori su propali u avgustu zbog zahteva Flamanaca da im se proširi samouprava i ukine dvojezičnost u Briselu, što frankofoni političari oštro odbacuju, prenosi AP.

"Mi (frankofona i flamanska regija) i dalje smo stabilan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << par", rekao je De Guht dnevnom listu "Soar". "Najbolji dokaz koji mogu da pružim da Belgija nije pri kraju jeste činjenica da se nismo razdvojili tokom debate (o jezičkim pravima) koja traje 50 godina."

Prema njegovim rečima, strahovanja "da će Belgija nestati su neosnovana".

De Guht je ipak rekao da neuspeh političkih lidera Belgije da formiraju novu vladu "nije dobar po državu".

U centru Brisela danas je održan marš povodom 177 godina od osnivanja Belgije (1830), na kome je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

Učesnici, od kojih su neki nosili bedževe sa parolom "Ne diraj moju Belgiju", pozvali su političare da što pre formiraju novu vladu.

Više od 100 dana od izbora, Hrišćansko-demokratska partija Flandrije (CDV), pobednica izbora, nije uspela da obezbedi podršku frankofonih partija za svoj projekat "konfederalne" države. Prema tom projektu, sve tri regije, sa Flandrijom na čelu, dobile bi šira ovlašćenja.

Blokada, ukoliko bi se odužila, mogla bi da dovede do nezavisnosti Flandrije, u kojoj živi šest od ukupno 10,4 miliona stanovnika Belgije, navodi Frans pres.

Više od 45 odsto Flamanaca se zalaže za odvajanje od Valonije, a dve trećine smatra da je Belgija osuđena na propast, zaključak je nedavno sprovedene ankete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.