Dan D: Susret Putina sa Obamom i Porošenkom

Izvor: BKTV News, 06.Jun.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan D: Susret Putina sa Obamom i Porošenkom

Na francuskoj obali, gde se na “Dan D” pre 70 godina iskrcalo približno 160.000 savezničkih vojnika u Normandiji, čime je označen početak kraja nacističke Nemačke, održana je ceremonija na kojoj se okupilo oko 29 lidera navjećih zemalja sveta i oko 1.800 veterana.
 


 
Danas je prvi put zvanično odata počast za 20.000 civila koliko ih je ubijeno tokom 100 dana bitke za Normandiju, i još oko 3.000 njih koji su stradali pod bombama, gotovo koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i saveznički vojnici. Ceremoniju pvodom dana D, otvorio je francuski predsednik, Fransoa Oland uz poruku da je ovaj dan promenio svet i istoriju. On je položio venac kod spomenika žrtvama i zvanično odao počast svima, i civilima i vojnicima. Obraćajući se skupu, američki predsednik Barak Obama, rekao je da je posvećenost Amerike slobodi, ispisana krvlju na francuskoj obali. Da su moltive sačinjene od zvuka, zbog buke iznad Engleske, te noći ogluveo bi ceo svet. Više od 150 hiljada duša, krenulo je ka ovom pesku. To nije samo promenilo kurs rata, već kurs cele istorije, istakao je Obama u moćnom govoru, prema oceni stranih izveštača.
                                                                                   
 
Ruski predsednik Vladimir Putin danas je na kratko razgovarao sa novoizabranim predsednikom Ukrajine Petrom Porosenkom, o mogućim merama deeskalacije krize, uključujući mogućnost da Moskva prizna njegov izbor. Putin se takodje susreo i sa Obamom, što je prvi njihov susret od početka krize u Ukrajini.
Izvor: RTL

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.