Da li je opravdan suhi zakon u kosmosu?

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2014, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je opravdan suhi zakon u kosmosu?

09.02.2014. - Alkohol u kosmosu

Građani Rusije nisu samo prvi otišli u kosmos. Oni su prvi tajno uneli u kosmički brod alkohol – flašu konjaka, koju su popili u orbiti, ne sačekavši da naučnici odluče da li treba da se alkohol uključi u konzumaciju kosmonauta.

Diskusije "kosmos i alkohol" su vođene sa obe strane okeana maltene od samog početka kosmičke ere. Već se znalo da let i bestežinsko stanje izazivaju kod čoveka malaksalost, tromost, gubitak apetita, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << imuniteta i slabljenje mišića. Bar jedan deo tih simptoma, pretpostavljalo se, mogao se suzbiti pomoću alkohola, svakako, u razumnim količinama, jer on nije samo stimulator, već i dobavljač energije i mikroelemenata. Razumljive su i negativne strane: kada se čovek opusti i pritisne pogrešno dugme, on može da isprovocira vanredno stanje. Bojazan je pobedila, te su za kosmonaute iz Sovjetskog Saveza i SAD ostavili suhi zakon.

Pitanje njegovog ukidanja je postavljeno na rubu 1960-70-ih godina, kada su počeli da grade orbitalne stanice. 1971. godine je lansiran Salut-1, posle 2 godine Skajleb. Posade su morale dugo ostati u orbiti, hraneći se neukusnom "kosmičkom" hranom. Trebalo je nešto da bi se komonautima otvorio apetit. Ponovo je počelo da se govori o alkoholu.

1972. godine budući komandant jednog Skajleba javno se izrekao da je u jelovnik avtronauta uključen heres. Posle toga je NASA dobila mnoštvo gnevnih pisama, a lekari su uklonili vino iz obroka astronauta Skajleba. Inače, to se desilo mnogo pre lansiranja stanice.

Kako stoje stvari sa alkoholom kod ruskih kosmonauta? Formalno je zabrana bila i ostaje, mada je ona bila prekršena na različite načine. Glavni urednik časopisa «Novosti kosmonautike» Igor Marinin:

- Smatra se, i lekari to potvrđuju, da mala količina dobrog alkohola doprinosi poboljšanju raspoloženja, ukidanju stresova, dobrom snu. Mnogi kosmonauti veruju u to.

Na "Mir" su nosili tinkturu ženj-šenja – ona ima jaki tonizirajući efekat. Međutim, saznalo se da je isparavanje žestokih pića opasno za opremu stanice, - kaže šef odelenja psihologije Instituta medicinsko-bioloških problema RAN Jurij Bubejev.

- Pare od alkohola škode sistemu regeneracije vazduha na stanici. Bilo je nekoliko opasnih situacija, koje su mogle da prouzrokuju požar. Čak i sa alkoholnom tinkturom na stanici "Mir" su nastajali problemi.

Požar na "Miru" se desio 1997. godine, ali nije imao veze sa tinkturom. Savladavši vatru, rusko-američka posada je došla sebi uz pomoć konjaka. Taj momenat je snimio astronaut Džeri Linendžer. Postoji i raniji slučaj. 1980. godine ka stanici Salut-6 je stigao brod Savez T-2. Pri zbližavanju zatajio je nautički sistem, te je spoj bio izveden u ručnom režimu. Strašnu napetost od manevrisanja, posada je smirila uz pomoć konjaka, koji je bio unet u Sojuz u titanskom kanisteru. Nju su izradili u obliku velike knjige sa natpisom Naučni eksperimenti. Pre lansiranja na Bajkonuru glavni konstruktor je negodovao: Koji su to eksperimenti? Zašto ništa ne znam o tome? Njega su umirili, rekavši da je "tako potrebno".

Najzad, nedavni slučaj. Kada je bila pri kraju epoha šatlova, bila su svedočanstva da su astronauti ulazili u brod pripiti. Verovatno su oni smatrali da je jednostavnije uneti alkohol "u sebi" nego "sa sobom". Što se tiče ruskih kosmonauta, kada ih pitaju o suhom zakonu, oni kažu da zakon i dalje važi. Pri tome se nasmeše.

Boris Pavliščev,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.