Da li je bomba ipak oborila ruski avion

Izvor: Politika, 08.Nov.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je bomba ipak oborila ruski avion

Istraga „90 odsto sigurna” da je buka u poslednjem sekndu snimka iz kokpita izazvana eksplozijom –Iz Egipta za 24 sata evakuisano 11 000 ruskih turista

Prema izveštajima agencija

Moskva, Kairo, Sankt Petersburg — Svi sistemi ruskog Erbasa A321 normalno su radili pre nego što se snimanje crnih kutija naglo završilo, saopštio je ruski Međudržavni komitet za avijaciju (IAC), posle sprovođenja zvanične preliminarne analize traka crnih kutija aviona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji se 31. oktobra srušio iznad Sinaja , nesreće u kojoj je poginulo 224 ljudi.

IAC je analizirao kopiju i dešifrovao podatke iz obe rekordera podataka leta (FDR) i rekordera kokpita (CVR) aviona, javila je ruska televizija Raša tudej.

FDR je zaustavio snimanje na nadmorskoj visini od oko 9.400 metara i „do tog momenta let je se sprovodio po planu i nije bilo informacija registrovanih na bilo kom sistemu ili mehaničkih oštecenja aviona”, saopštio je taj ruski Komitet.

U međuvremenu, u Egiptu jačaju nagoveštaji da je uzrok tragedije bomba.

„Tim koji istražuje avionsku nesreću ruskog aviona u Egiptu je „90 odsto siguran” da je buka koja se čula u završnoj sekundi snimanja kokpita bila eksplozija izazvana bombom”, izjavu neimenovanog člana istrage prenela je agencija Rojters. „Dosadašnje indikacije i analize o zvuku sa trake crne kutije ukazuju da je bomba. Mi smo 90 odsto sigurni da je bomba”, tvrdi pripadnik egipatskog tima istrage, koji je tražio da ostane neimenovan zbog osetljivosti izjave.

Šef egipatskog istražnog tima Ajman al-Mukadam izjavio je u subotu da je zlosrećni avion raspolućen usred leta dok je bio pod komandom auto-pilota, kao i da se buka čuje u zadnjem sekundu snimka iz pilotske kabine. Al-Mukadam je tom prilikom upozorio da je ipak isuviše rano izvoditi zaključke o uzrocima pada aviona Erbas A312. Po al-Mukadamu mogući izrok pada mogli su biti eksplozilja goriva, zamor metala ili pregrevanje litijumskih baterija, prenosi britanska agencija.

U međuvremenu, na videlo izlaze navodi o brojnim bezbedonosnim propustima na aerodromu u Šarm el-Šeiku, koje inače demantuje zvanični Kairo.

Bezbednost na tom aerodromu, kao i drugima u Egiptu, postala je glavni izvor zabrinutosti u vreme dok istražni organi istražuju uzroke pada ruskog „erbasa 321”, prenela je agencija AP.

SAD i Britanija navode da je verovatni uzrok pada aviona podmetnuta bomba, a Rusija je obustavila letove iz Egipta dok bezbednost na aerodromima u toj zemlji ne bude povećana.

Sedam zvaničnika zaduženih za bezbednost na aerodromu u Šarm el Šeiku, od kojih neki rade tu više od deset godina, ukazali su agenciji AP na brojne propuste, pa je tako u izveštaju upućenom njihovim šefovima upozoreno da ne radi glavni skener za proveru prtljaga, ali on nije kasnije bio zamenjen novim.

Jedan od zvaničnika zaduženih za bezbednost aviona je takođe ukazao na to da loše plaćeni policajci, koji rade na rendgenu za pregled prtljaga, uzimaju mito, kao i da su „propustili torbu punu droge ili oružja za 10 evra ili tako nešto”.

Portparol egipatskog Ministarstva vazduhoplovstva Mohamed Rahma je odbacio optužbe o lošoj bezbednosti na aerodromu, rekavši: „Šarm el Šeik je jedan od najbezbednijih aerodroma u svetu”.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi je izjavio da su britanske vlasti pre deset meseci poslale tim stručnjaka da ocene bezbednost na aerodromu i da su oni bili zadovoljni rezultatima.

Inače, ruske vlasti su u poslednja 24 sata iz Egipta evakuisale 11.000 svojih turista, izjavio je juče zamenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič, a prenela agencija RIA Novosti.

Očekuje se da će biti vraćeno još veći broj turista, rekao je Dvorkovič i dodao i da će današnji dan biti još intenzivniji po tom pitanju.

U Sankt Peterburgu je održano opelo i sahrana žrtava iz aviona „Erbas 321” ruske aviokompanije „Kogalimavija” koji se srušio u egipatskom delu Sinaja.Zvona monumentalne crkve Isakijevski sabor oglasila su se  224 puta u znak počasti za 217 poginulih putnika i sedam članova posade, gotovo svih Rusa, koji su poginuli pre devet dana po povratku sa letovanja iz egipatskog letovališta Šarm el Šeika.

Gubici od otkazivanja rezervacija u hotelima egipatskih letovališta izazvanih obustavom letova iz mnogih zemalja ka Egiptu procenjuju se na oko 500 miliona dolara, izjavio je predstavnik egipatske Asocijacije za turizam Husam el Šair.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sankt Peterburg: Crkvena zvona se čula 224 puta

Izvor: B92, 08.Nov.2015

U Sankt Peterburgu održana je crkvena služba u znak sećanja na žrtve avionske nesreće na Sinaju, a zvona Isakijske saborne crkve zvonila su 224 puta...Emotivna memorijalna služba održana je u jednom od najpoznatijih simbola bivše carske prestonice, uz zvuke crkvenog hora i prisustvo više stotina...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.