Crvendakić: Nezgodna grupa, spremićemo se maksimalno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 11:57

Crvendakić: Nezgodna grupa, spremićemo se maksimalno

Svesne smo koliki je ulog, imamo nezgodnu grupu, izjavila je košarkašica Srbije Aleksandra Crvendakić pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Australiji.

Izabranice Marine Maljković turnir otvaraju u sutra u 21 sat u hali "Ranko Žeravica" u Beogradu protiv Koreje, dok će za vikend u istom terminu igrati protiv Australije i Brazila, a plasman na svetski šampionat iz ove grupe obezbediće dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najbolje rangirana tima uz domaćina Australiju, koji se već automatski plasirao.

"Nezgodna nam je grupa, igramo protiv tri različita stila košarke. Mi se za te mečeve spremamo maskimalno. Ako budemo slušale šta Marina traži od nas, ako budemo pokazale našu borbenost, mislim da ćemo biti na dobrom putu. Znamo svi koliki je značaj imalo to SP 2014. godine. Ovo je jedan mnogo bitan turnir za nas, ako ne i najvažniji za novu generaciju. Treba da imamo maksimalan fokus, svesne smo koliki je ulog ovih kvalifikacija", rekla je Crvendakić Tanjugu.

Aktuelne šampionke Evrope po vizu za Sidnej kreću u izmenjenom sastavu, bez dugogodišnjih reprezentativki Jelene Bruks, Sonje Vasić i Dajane Butulije, ali sa mlađim snagama koje će biti budućnost srpske košarke.

"Koliko će ovaj tim moći u budućnosti, zavisi od nas samih. Ove mlađe devojke koje su ovde, prošle su leto sa nama, upoznate su sa Marininim sistemom rada i svaka devojka je spreman da se trudi i da se bori. Imamo miks iskusnih i mlađih igračica, mlađe devojke su unele neku novu energiju. Kada god smo dale maksimum, do sada nam se sve to isplatilo", rekla je Crvendakić.

Krilni centar u reprezentativnu akciju dolazi posle dobrih izdanje u francuskom Asvelu.

"Ove godine se bolje osećam u Asvelu, proveli smo godinu dana zajedno, ekipa je sazrela i mnogo bolje igramo. U Evrokupu stojimo dobro, u domaćoj ligi može bolje. Francuska liga traje do juna, dosta ima da se igra. Lično se trudim da pomognem svojoj ekipi, da ostvarimo zajedničke ciljeve", zaključila je Crvenkadić.

Jelena Bruks: Navijaću za devojke, nadam se plasmanu na SP

Nekadašnja kapitenka Srbije Jelena Bruks izjavila da veruje u plasman ženske košarkaške reprezentaciju na Svetsko prvenstvo u Australiji.

Košarkašice Srbije od sutra do 13. februrara igraće u Beogradu na kvalifikacionom turniru za odlazak na SP, a u pohod na vizu za Sindej aktuelne šampionke Evrope kreću bez dugogodišnje kapitenke, koja se posle Olimpijskih igara u Tokiju oprostila od nacionalnog dresa.

"Igranje za reprezentaciju je meni uvek bilo nešto posebno. Nikada mi to nije bio problem da u bilo kom stanju dođem da igramo, da budem tu i posle porođaja, ali iskrena da budem prija mi ovaj odmor kada mogu da se posvetim i sebi, porodici i Mateu. Što sam starija, sezone mi sve teže i teže padaju. Navijaću, biću uz reprezentaciju, čak ću biti i na jednoj utakmici. Sonja Vasić, Dajana Butulija i ja nismo tu, neće biti ni Ana Dabović ovaj put. Možda bude malo teže, ali verujem da će devojke koje su tu dati sve od sebe kao i uvek. Verujem da će sve nadoknaditi, da će biti jedan lep turnir za gledanje", rekla je Bruks u razgovoru za Tanjug.

Srbija će u hali "Ranko Žeravica" u Beogradu biti u grupi sa Korejom, Australijom i Brazilom, a plasman na šampionat iz grupe obezbediće dva najbolje rangirana tima uz domaćina Australiju, koji se već automatski plasirao.

"Biće izuzetno težak turnir, jedva čekam da gledam sve utakmice. Jedna pobeda će nam biti dovoljna da se kvalifikujemo na SP. Nadam se da će izboriti nastup i da će se nastaviti kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Veoma je značajno kada si konstantno učesnik na svim prvenstvima", rekla je košarkašica mađarskog Šoprona.

Bruks ističe da bi plasman na SP bio dobar za nastavak uspešne priče koju godinama piše ekipa Marine Maljković.

"Verujem da će i posle našeg povlačenja biti dosta uspešnih godina za reprezentaciju, da će biti dobre košarke, tu su i mlađe i talentovane devojke, a ostale su i ove iskusnije. Svakako da bi plasman na SP bio dobar put za dalje, da se nastavi kontinuitet i da mlađe devojke steknu iskustvo, ne samo na kvalifikacijama nego i na takmičenju. To su veoma važne utakmice za napredak svih mlađih devojaka", ističe Bruks.

Kapitensku traku Jelena Bruks predala je Tini Krajišnik, sa kojom je svojevremeno igrala i u Šopronu.

"Tina i ja samo dugo igrale zajedno, ona je izuzetan čovek i izuzetan igrač. Ima kvalitet za tu ulogu, nadam se će je odraditi najbolje moguće i da će izneti taj pritisak na pravi način", kaže Bruks.

Iako je stavila tačku na reprzentativnu karijeru, Bruks se ove sezone sa Šopronom u Evroligi i u domaćim takmičenjima bori za visoke ciljeve.

"Za sada sezona ide dobro, onako kako smo planirali. Bili smo u teškoj grupi, ali smo uspeli da izborimo četvrtfinale. Čekamo da se odigraju sve odložene utakmice, a mi prolazimo ili kao drugi ili treći u četvrfinale i sada čekamo rivala. Ako budemo kompleteni i ako sve bude kako treba, mislim da će biti jedno lepo četvrfinale i da ćemo imati šanse da se kvalifikujemo za fajnal for. Radujem se tome, nadam se da će sezona završiti bez velikih problema. Cilj nam je da uzmemo domaće prvenstvo i Kup. Sve nas to čeka, idemo korak po korak. Nadam se da će sve biti kako treba", zaključila je Bruks.
Pogledaj vesti o: Vize,   Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.